Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig
Kolozsvár kultikus magyar kávéháza. Mint a honlapról megtudhatjuk a hely „Méhes György fia, Nagy Elek üzletember jóvoltából nyitotta meg kapuit, Kovács Ferenc az erdélyi konyha megszállottja és Orbán János Dénes költő-kocsmáros vezetésével. A Bulgakov Cafét 2002. június 12-én szentelte fel a magyar költészet fejedelme, Erdély szerelmese, Faludy György.” A Bulgakov azóta számtalan kulturális eseménynek, előadásnak, kerekasztal beszélgetésnek könyvbemutatónak adott otthont. A tágas, zegzugos beltérben a dekoráció nagy részét az erdélyi irodalmi nagyságok jó minőségű fotói teszik ki. Értékelendő, hogy nemcsak a fősodor által sztárolt költők portréi kerültek ki, hanem olyan, az irodalmi kánonból egyesek által kitörlésre szánt íróké is, mint Wass Albert, Nyírő József és Szabó Dezső. Utóbbiról kevesen tartják számon, hogy kolozsvári születésű. A válogatásban kortárs költők is helyett kaptak. Igényes, szépen kiképezett teraszt is üzemeltetnek az épület belső udvarában. A bejáratnál a kolozsvári kulturális eseményeket népszerűsítő aktuális plakátok.
A konyha fősodratú, teljesítménye ingadozó, csúcsok és mélypontok nélkül. A választék gerincét a magyar konyha népszerű fogásai adják, ezt színesítik néhány erdélyi, román és nemzetközi étellel. Kínálnak többek között padlizsánkrémet, túrós puliszkát császárszalonnával, bruschettákat helyi felfogásban, pacal- és parasztcsorbát, korhelylevest, marhapörköltet, pisztrángot grillezve illetve filézve, kukoricalisztes bundában kisütve, sült és rántott húsokat, töltött káposztát, gombapaprikást, brassói aprópecsenyét, bolognai spagettit, vargabélest, tiramisu-t, palacsintákat.
Az árak értékarányosak. Előételeké átszámolva 2021 áprilisában 1000 és 2800, főételeké 1500 és 2500, desszertek 1000 és 1500 forint között mozog. A levesek egységesen 1100 forintba kerülnek.
Több ízben is megfordultunk itt. Ettünk többek között töltött káposztát, ami házias volt, kissé túlkészült, de élvezhető maradt, több aprókáposztát elfogadtunk volna mellé, Bulgakov Fried Chicken and Cheese-t, ami sajttal töltött rántott csirkemellet fedett. Ismét bebizonyosodott, hogy jó elolvasni a magyarázatot, rántott csirkecsíkokra és sajthasábokra számítottunk, pedig az étterem nem árul zsákbamacskát. Rendeltünk mátrai borzast is, amit kissé túlsütöttek, akárcsak a pisztrángot. De az igazság az, hogy ide nem a kulináris kalandok, hanem a hely szelleme miatt jár a népes vendégkör.
A kiszolgálás pincérfüggő. Kedvenc kis színesem, hogy kétezertízes években egyik látogatásunk alkalmával a felszolgáló megkérdezte az erdélyi közélet egyik legismertebb notabilitását, aki egyben egyházi vezető is, hogy kér-e poharat a sörhöz. Általánosságban kijelenthető, hogy pincérek udvariasak és igyekvőek, a munka nem mindig szervezett, néha elég sokat kell várni míg a rendelést egyáltalán fel tudjuk adni.
A borlap átlag feletti, több mint félszáz, zömmel erdélyi magyar és anyaországi palackos tételt integrál néhány Kárpátokon túli, valamint olasz bor mellett. Kimérve csak néhány bor kapható. A töményválaszték zöme kommersz, de van néhány jobbacska tételük. A sörök nagyipariak. Frissen facsart levekből igényes alkoholmentes koktélokat készítenek. Széles az alkoholos koktélválaszték.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 3,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a bulgakovpress@gmail.com címre