Buja disznó(k)

  • 374

A vírusjárvány miatt bezárt Belvárosi piacon a Bíró Lajos által jegyzett „A Séf utcája” nevű egység átütő sikert aratott. A sztárséf 2015-ben Buja Disznó(k) néven másik üzletet is nyitott, ahol a sertéshúsok kerültek a középpontba, azon belül is a rántott hús és a rántott fül. A helyet a Fény utcai piacon nyitották újra 2021-ben. A beltér hangulatos, illik az alapkoncepcióhoz. Fából készült asztallapok kovácsoltvas alapzaton, a szintén vaslábú székek mellett néhány régi bútordarab növeli az otthonosságérzést.

A konyha rusztikus, igényes. Az általunk rendelt fogásokon kívül kínálnak hízott kacsamájat zsírjában, malac-rillette-t, vietnámi májgombóclevest, szalontüdőt, rántott malacfület, kacsamájat és csirkecombfilét, sertésszívvel készült szalontüdőt, rántott sajt „lallipopot” és lecsókolbászt. Péntekenként neológ sólettel, szombatonként hat-hét kontextusba illő fogással egészítik ki az állandó étlapot, így például hagymás sült vérrel, disznótorossal, burgundi marharaguval, lepénykenyérben kínált fasírttal.

Az árak értékarányosak, előételek 2400 és 4100, főételek 1900 és 2900, desszertek 1200 és 1700 forint között kaphatók. A leves 1700 forintba kerül.

Első látogatásunk alkalmával, nem sokkal nyitás után megkóstoltuk a legendás rántott húst. Kétségkívül tanítani lehet az elkészítését, súlya negyed kilónál nagyobb, két átlagember jóllakik vele, kellő vastagságúra szelik, gondosan panírozzák, jó minőségű morzsában és időben cserélt zsiradékban sütik ki. Köretként kifliburgonyából készült salátát adnak. Az eredmény lehengerlő. Második alkalommal 2021 őszén tértünk be immár az új helyre. A napi ajánlatból, a Stefánia-vagdalttal kínált tökfőzelékből még volt egy adag, amit örömmel vettünk. A szántszándékkal szobahőmérsékleten felszolgált, retró-ízesítésű, paprikamentes, kapros tökfőzelék kellemes emlékeket idézett, akárcsak a hasonló filozófia mentén készült vagdalt. Utána még egy flódnit kértünk, ez is a műfaj méltó képviselőjének bizonyult. Megkóstoltuk a remek, befőttesüvegben kínált, hazavihető trüffelt is, amit a „Sütizz” nevű új hullámos cukrászda jegyez, ez sem okozott csalódást.

A kiszolgálás közvetlen, kedélyes.

Huszonöt féle zömmel francia pezsgőt kínálnak, amiből egy magyar tételt adnak decire, továbbá egy proseccot és két magyar pezsgőt kisüveges kiszerelésben. Kétféle pálinkát, derecskei almalevet, Estrella Damm söröket tartanak, továbbá nyolcféle minőségi magyar bort, amiből kettőt mérnek ki decire,

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@bujadisznok.hu címre