Érd legnépszerűbb étterme mind a Tripadvisor, mind az ittjartam.hu közönsége szerint toronymagasan az 1995-ben indult Branco Steak House. A helyet két testvér nyitotta, akik korábban egy magyaros éttermet vezettek, de egy észak-amerikai körutazás során elhatározták, hogy profilt váltanak, s a továbbiakban western hangulatú steak-házat fognak működtetni. A számításuk bevált, a hely azóta is sikerrel működik, olyannyira, hogy hétvégén tanácsos asztalt foglalni. A vadnyugati dizájnt kellemes country-zene egészíti ki. Diczkó László kabai kistermelő kézműves chilikészítményeit is kérhetjük az ételekhez, a fizetőpulttal szemben a mosdó felé vezető lépcső aljában a falra szerelt szekrénykében csodálhatjuk meg őket, mindegyik mellett feltüntették az adott chilipaprika a Scoville skála szerinti csípősségmértékét. A lista élén az áll, hogy „A méregszekrény tartalma”. Az asztalon menzára való só- és borslisztszóró a steakhouse-ba illő darálók helyett. Összességében ezzel együtt hangulatosnak mondható a hely, jó itt elüldögélni.

A honlapon az étlap által kínált a steak-választék mellett külön rovatban szerepelnek az Ausztriából érkező Charolais, valamint „Hortobágy Angus”-jegyezte érlelt húsok. Mint megtudhatjuk a bemutató sorokból, utóbbi cég küldetésének fő mozgatója, hogy világ egyik legjobb minőségű marhahúsát tegyék le az asztalra, ehhez a „Certified Angus Beef” minőségi előírásait vették alapul, de emellett GMO mentességet, az erjesztett takarmányok, valamint a szója használatának mellőzését is vállalták és mindezt kiegészítették a „Natural Beef Program” feltételeivel. Kínálnak e kategóriában csontos és filézett rib-eye-t, porterhouse-t, T-bone-t és hátszínt. A steakekhez kérhetők különféle köretek, raguk és extrák. A fő profil mellett választékba vettek több népszerű magyar és nemzetközi fogást, kínálnak többek között hideg libamájszeleteket, tatárbifszteket, marhahúslevest, tárkonyos jércelevest, rántott, töltött és natúr sült húsokat csirkemellből, pulykamellből, valamint sertésbordából, továbbá somlói galuskát és brownie-t.

Első ízben 2024 májusában ültem be hozzájuk egy sörre, korcsolyának Colorado csirkeszárnyakat kértem, ami ízre, állagra, frissességre egyaránt megnyert, korrekt mártást is adtak mellé. Szinte hihetetlen, hogy öt egész szárny (KFC-Mc Donald’s számítás szerint 10 darab) mindössze 1590 forintba került. Azóta e fogás sajnos kikerült a választékból, az árak pedig nagy általánosságban szokványosaknak mondhatók. Második alkalommal padlizsánkrémmel indítottunk, melyet teljesen homogénre turmixoltak, íze jó volt. Egyszerű minőségű pirítóst adtak mellé. A halászlé is jó ízű, kellemes állagú, benne az afrikai harcsafilé friss, feszes. A mellé adott ipari kenyér friss, nem élvezhetetlen. A hamburger nem átütő, de korrekt, tisztes munka, a tálalás kissé hevenyészett, a csónakburgonya műfajában ettünk meggyőzőbbet is. A túrógombóc állagra nem megnyerő, túl kemény, sok benne a gríz, egy átlagos háziasszony jobbat készít. Az extrák mellette nem rosszak, de ez nem sokat javít a helyzeten. (Tesztidőpont: 2024. május 5, 2025. február 9.)

A kiszolgálás vegyes képet mutat, első alkalommal kifogástalannak bizonyult, pincérem kedves, szívélyes, kommunikatív pincért fogtam ki, aki vette a lapot, jó volt vele váltani néhány mondatot. Másodszor, talán a vasárnap déli hajsza miatt, de kötelességszerű és személytelen volt a szervíz. Azt se kérdezték meg, hogy ízlett-e az étel, pedig lett volna rá apropó, amikor a túrógombóc két harmadát elcsomagoltattam. 12% felszolgálási díjat biztos, ami biztos hozzácsapnak a számlához.

Mintegy 17 bort kínálnak, főként a minőségorientált belsőmagyarországi második vonalból, ezeket kevés kivétellel decire is kimérik. Feltűnik a választékban néhány újvilági tétel is. Töményitalaik nagy része minőségi tétel, különösen a pálinkák. Bernard pils, Erdinger búza és Lindemann’s meggysört csapolnak, palackban két kommersz multisört és barna Bernardot tartanak. Két alkoholmentes sörük a felső szegmensbe sorolható.

Értékelés:

Összélmény: 4,25 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4,75 pont

Kiszolgálás: 3.5 pont