A Boema egy egyedi atmoszférájú, rendkívül hangulatos étterem Kolozsvár történelmi központjában, mely ügyesen elegyíti a rusztikus elemeket a modernitással. A plafont kezeletlen, gyalulatlan gerendákkal fedték be, amit sajátosan ellenpontoznak egyik oldalról modern világítótestek, másik oldalról a klasszikus mintázatú padlócsempe és a békeidőket idéző, világoskékre festett, faragott lambéria. A márványlap-asztalokon nincs sem terítő, sem papíralátét. Nyáron nagyon hangulatos, kellemes, igényes kerthelységet üzemeltetnek, mely a vírus elleni védekezésnek köszönhetően 2020/21 telén is bevetésre került, minden asztalt elkülöníthető, műanyagból készült, fűthető „iglukkal”.
Az étterem a román, magyar és a nemzetközi konyha népszerű fogásaira épít a carpaccio-tól vagy a gulyáslevestől a pastakon, rizottókon át a csülkös babig. A vírusjárvány előtti étlap felsorakoztatott egy sor Erdélyben még szokatlan alapanyagokat és fogást is: guacamole, avokádós tök-leves, marhapofa, foie gras hecsedlilekvárral, Angus-rostélyos, lencseragu pok-choi-jal. A 2020 decemberében érvényes szűkített étlap is bíztató, román, olasz, magyar és nemzetközi ételekből válogathatunk. Kínálnak többek között humuszt, házi zakuszkát, csirkepaprikást, vargányás tagliatelle-t, rizottót, lasagna-at, lassan készült sertésoldalast, helyben készült mártással, mille feuille-t és madártejet.
Az árak értékarányosak. Előételeké átszámolva 1700 és 2600, főételeké 3000 és 3600 forint között mozog, a desszertek 2000 forintba kerülnek.
Előételképpen kértünk pikáns borjúmájat pirítóssal. A kockára vágott majd megpirított borjúmáj kissé túlkészült, a vélhetően konzervből származó paradicsompaszta-alapú csípőskés szósz nem különösebben izgalmas, a pirítós, amire a ragut halmozzák, ipari kenyérből való. A mediterrán halleves könnyed, a kellemesen savanykás lében friss, jó állagú lazac és mirelit tenger gyümölcsei-egyveleg. Mediterránnak nevezik, de a lestyán az uralkodó fűszer, ami inkább romános csorba jelleget ad a levesnek. Ezt egyébként nem bánjuk, sőt, értékeljük. A konfitált kacsacomb, amit lencsével és sültpaprika-krémmel körítenek élvezhető, puha, házias íz- és állaghatású. A lencsébe sárgaborsó és kevés vesebab is került, körülötte élvezhető sültpaprikakrém. Napoleon desszert: roppanós lapok között kissé túlédesített, de homogén, jó ízű, jó állagú fehércsoki- és karamellkrém, tetején szőlőszemekkel, melyek az étlap szerint szezonális gyümölcsnek számítanak május elején. Rendelésre összeállított, messze átlag feletti desszert, az étkezés legerősebb tányérja.
A kiszolgálás udvarias, kedves.
A borlap átlag feletti, több, mint 50 tétel, főként helyi borokból összeválogatva. Tartanak jobbfajta söröket és minőségi töményeket is.
Értékelés
Összélmény: 4,75 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a rezervari@casaboema.com címre