A Bobajka étterem az Andrássy Kúria keretén belül működik. Korábban is volt itt számon tartott, a hotelről elnevezett étterem, mely a Gault Millau étteremkalauzba is bekerült, de miután a BDPST Group átvette az intézményt s mind az étterem belterét, mind a kínálatát átalakította, saját névvel adott plusz egyediséget neki. Erről a következőket olvashatjuk a honlapon: „Tokaj városa a több évszázados borászati tradíció, a különleges építészeti örökség és a helyi hagyományok őrzője. (…) Ezt szemlélteti a Bobajka név is, amely a mákosguba zempléni változata, amely több mint 300 éves receptként maradt fenn.” Az 2022 nyarán újranyitott étterem dizájnja túlzás nélkül lélegzetelállító. A fények, a bútorzat, a dekoráció, a háttérzene összhatása lenyűgöző. Nem véletlen, hogy a „Klasszis TopDesign” versenyén megkapták „Az év étterme – zárt vendégtér kategóriában” titulust már a nyitás évében.
Séfnek Varjú Imrét nyerték meg, aki korábban Szeged két csúcséttermében, a Tiszavirágban és az Alabárdosban dolgozott, továbbá a Zsidai csoporthoz tartozó Pest-Budában és Café Pierrot-ban is, Lutz Lajos illetve Litauszki Zsolt mellett. Mint a honlapon olvasható ars poeticájában fogalmaz, a lokális, régi ízeket szeretné újjáéleszteni s „új köntösben”, izgalmasan prezentálni, helyi kistermelők alapanyagaira támaszkodva, szezonális szemlélettel. Kínálnak többek között kacsamáj brullée-t sült almával, kaláccsal, hortobágyi palacsintát, Újházi tyúklevest csirkehaséval, majorannás burgonyafőzeléket házi sült kolbásszal, ludaskását libacombbal, májjal töltött libanyakkal, zúzával, tepertővel, marhaoldalast polentakrémmel, marinált szilvával, fehércsokoládés brownie-t céklasorbet-val, málnagéllel. Minden étel mellett borajánlat is szerepel.
A sütőtökkrémleves korrekt volt, ízletes, a malackocsonya talán túlontúl is könnyed. Tálalása gyönyörű: pazar elrendezésben vékonyra szelet disznőfősajt, füstölt karaj, abált szalonna és némi füstölt fürjtojás kapott helyet a tetején. Izgalmas, látványos fogás. A „Makréla, tintahal, fekete kagyló, aszalt paradicsom” elnevezésű kompozíció elkészítési módjáról nem sokat tudtunk meg az étlapról, de nem érdeklődtünk, inkább hagytuk magunkat meglepni. Jó ízű, paradicsomalapú mártásban érkeztek a halak. A tintahal állaga lehetett volna megnyerőbb, kicsit túlment, elindul a gumisodás felé, szerencsére nem vált élvezhetetlenné. Az étlapon signiture-fogásként szereplő „velős máró” mindenkit levett lábáról. A máró ugyebár a kenyér szlenges megnevezése. Helyben sült, pirított kovászos kenyér-alapú, rusztikus, velős, marinált hagymás szendvicset kaptunk, ami ízre-állagra egyaránt kiválónak bizonyult. A katarzist a mákos bobajka jelentette. A jó ízű, szaftos mákos kalácsot meggymártás, kifogástalan, könnyű vanília sodó és kitűnő sorbet kísérte. Tippelgettük az alapanyagot, végül a pincérre hagyatkoztunk, aki azzal az információval lepett meg, hogy cseresznyéből készült e remek elem. Túlérett fekete cseresznye lehetett, mert mi erdei gyümölcsökre gyanakodtunk.
A kiszolgálás udvarias, felkészült.
A borlap impozáns, több, mint száz, kizárólag tokaji tételt integrál. Erénye, hogy nemcsak a sztárok (pl. Szepsy, Árvay, Áts, Demeter Zoltán, Oremus), hanem a minőségelvű kispincészetek (Lenkey, Árpádhegy, Pelle) nedűi is megtalálhatók rajta, a legszebb regionális gyűjtemények egyike az, amit itt összeállítottak. Érdemes egy pillantást vetni a honlapon megtalálható borlapra is, mely a borokat településre bontva sorolja fel, a pincészetek elhelyezkedését rögzítő vázlatos térképet mellékelve. Néhány nagyipari multisör mellett választékba vették a tokaji BAZ beer három sörét, csapolva is e főzdének a lágerét kínálják. A töményválaszték széles és igényes, figyelemre méltóak a koktéljaik is. Az italválasztékért, illetve az ételek és borok harmonizálásáért Koór Kitti, az Andrássy Kúria menedzsere és Langó Tamás, a BDPST Group „Michelin Sommelier Award” nyertes corporate sommelier-je felel.
Értékelés:
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a bobajka@andrassykuria.hu címre