A Bistro Mornar (Tengerész bisztró) mutatis mutandis a magyar halászcsárdákkal rokonítható. Itt tengeri halakból dolgoznak, olasz és horvát ihletésben, a mi csárdáink édes vízi tenyésztett halakból készítenek magyar ételeket. De a modell, a friss hal viszonylag egyszerű elkészítése, a kreativitás háttérbe szorítása és a komoly adagok közös pontokat jelentenek. Akárcsak a hangulatos beltér. A Bistro Mornar fesztelen, kikötői atmoszférájú egység, piros kockás terítővel, gazdag, de harmonikus dekorációval, melynek keretében a zöld növények, fából készült mini-kormánykerék, megannyi kreatív cserép-helyettesítő tárgy mellett új funkciót kap a régi teáskanna, mérleg és asztali lámpa is. A magyar éttermekben szinte fellelhetetlen friss halak egy részét megcsodálhatjuk a vendégtérben elhelyezett fedett jégágyon. Megannyi Monarchia-korabeli magyar nyelvű fiumei reklámplakát repít vissza a 120-130 évvel ezelőtti korszakba, a boldog békeidőkbe. Az étteremtől nem messze ráadásul leróhatjuk tiszteletünket a piros-fehér-zöld koszorúkkal ékített Baross Gábor emléktábla előtt, amit 2009-ben állított a Baross Magyar Kultúrkör a Csepeli Önkormányzat támogatásával.

Az étlap piros-fehér kockás címlapján horgony, melynek végei kanalat és villát formáznak. Az ételek neveit négyzethálós lapon elemi iskolák szépírásfüzetének stílusában, kézírással tüntetik fel horvátul, németül, angolul és olaszul. Kínálnak többek között helyi sonkát, sajtot, füstölt tonhalat és szardíniát, sózott tőkehalat előételként, továbbá rizottókat és pasta-kat. Főétel kategóriában egyebek mellett tonhalat, scampit, homárt, vörös skorpióhalat, aranydurbincsot, tengeri sügért, cápát, tintahalat és ördöghalat. Aki halétteremben húst akar enni, az sem marad éhesen, kérhet csirkét, csevapot vagy marhasteaket.

Az árak helyi viszonylatban kedvezőek, leveseké átszámolva 750 és 1500, előételeké (egy főre) 2100 és 2800 forint között mozog, főételek körettel együtt 2100 és 35.000 (utóbbi a homár) ft között kaphatóak, többségüket 5000 köré árazták be. Desszerteket 1200 forint körüli összegért ehetünk.

A rizzsel főzött húslevesszerű, áttetsző hallé nem győzött meg, nem elsősorban a receptúra miatt, inkább megvalósítást találtam gyengének. A lé nem karakteres ízű, a túlfőtt hal darabolása hevenyészett. Jobbacska ipari kenyeret adtak hozzá. A cukkinis rákos rizottó sem a műfaj csúcsa, de azért nem volt élvezhetetlen. Kiemelkedően jónak ítéltük a fekete kagylót, a fehérboros, fokhagymás, intenzív ízű lé a kagyló elfogyta után tunkolásra csábított. Meg voltunk elégedve a mángoldos krumplival körített sügérrel is, friss hal, jól hőkezelve, jellegzetes helyi köret. Hasonló szintet képviselt a kagylós-rákos paradicsomos mártással felszolgált és téglatest formára vágott polentával körített ördöghal is. A fritto misto (benne szardínia, rák és tintahal) tisztes átlagos teljesítmény volt, szokványos mirelit krumplit és hasonló szintű majonézalapú mártást adtak mellé. A citromtorta házias, élvezhető.

A hely igencsak forgalmas, a kiszolgálás leterhelt, személyességre nem sok idő marad. Figyelmetlenség is becsúszik, a salátánkat elfelejtik kihozni, de a számlán ott virít. Szólunk, javítják.

Húsz bort tartanak, ezek zöme minőségi, palackos helyi tétel, melyek közül hetet decire is kimérnek. A sörök zöme középkategóriás helyi főzet. A nagyipari, világ szinte minden táján kapható tömények mellett tartanak helyi jellegzetességeket is.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 3 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a bistro.mornar@yahoo.com címre