Bistro 1568

  • 897

Kolozsvár történelmi belvárosának egyik legrégebbi épületében működő erdélyi étterem, mely a maga nemében egyedülálló. Nevében a bevett vallások szabad gyakorlását kihirdető tordai országgyűlést idézi. A boltíves beltér hármas tagolású, az első kicsit avantgarde, a színes modern világítótestek határozzák meg a hangulatát. A második terem domináns elemei a korondi kerámiák által rejtett fényforrások, melyek kellemes sejtelmességet adnak, érdekes és figyelemreméltó a modern és hagyományos mintázat szerves együttélése. A harmadik terem különlegességét a nyers tégla, az épület alsóbb rétegeibe betekintést adó üvegpadló, valamint a látványkonyha adja. Üdítő élmény az étterem három nyelvű honlapjának magyar változatában a magyar idők utcanevét olvasni első helyen, s a jelenlegi, oktrojált nevet csak zárójelben.

A konyha az erdélyi hagyományokra alapoz, az étterem elindításában részt vett a legfelkészültebb erdélyi séfek egyike, a Marco Pierre White által jegyzett Wheelersben tanult Orbán Ferenc. Az étlap különlegessége néhány autentikus erdélyi recepten alapuló étel, melyek mai interpretációban kerülnek a vendég elé. A kezdetekben ez a vonal dominált, mára részben engedtek a közönségigénynek. Minőségi alapanyagok, jól megválasztott technológiák, hagyomány és evolúció szimbiózisa, tisztes, de nem eltúlzott választék jellemzi a helyet. Ikonikus átirataik a puliszka, a pacalleves és créme brullée-kürtős kalács kombináció. Az Erdélyben igen népszerű kukoricalisztbe (vagy darába) forgatott, majd mélysütött pisztrángot spárgával, sült krumplival és sült paprika szósszal körítik. Kínálnak még többek között helyi ihletésű kenegetőket (tepertőkrém, túrókrém, padlizsánkrém), torockói sajttálat, sertés dagadót mézes gyömbéres mázzal, tormás krumplipürével, konfitált kacsacombot, sertéstarját és bárányburgert,

Az árak értékarányosak, sőt, Kolozsvár belvárosában a hely színvonalához képest kifejezetten kedvezőek. Normál adag előételek átszámolva 1100 és 1300, levesek és desszertek 1500 és 1700, főételek zöme 2000 és 2600 forint közötti összegbe kerül.

Ettünk pecsenyekacsamájból és hízott libamájból készült parfét mazsolás borzselével, mely ízre, állagra egyaránt kiváló, harmonikus előétel volt, amihez kiemelkedő, krumplis kenyérből készült pirítóst adtak. A gombás tarte-ot selymes, koncentrált ízű paprikakrémmel húztak át. A felszolgálótól megtudtuk, hogy rókagomba, csiperke és laskagomba elegyét használták az előételhez. Az erdélyi ízvilágot szépen megjelenítő, meggyőző előétel volt ez.  A kacsamellet erdei gyümölcsmártással és serpenyős karalábéval kínálták. A jó ízű, kellően feszes húst kíméletes sütötték roséra, majd pirított karalábéhasábokon tálalták erdei gyümölcsökkel feldobott, kifejező ízű pecsenyemártással. Megrendeltük az étterem már említett ikonikus desszertét, a mára már nemzetközinek mondható francia créme brullée és a kürtős kalács találkoztatását. A kürtös kalácsburokban alul durvára vágott, ízletes párolt alma, rajta remek állagú és ízű krém. A kürtőskalácsot nem lehet frissen sütni ehhez a desszerthez, így az nem adhatja az élménymaximumot, de ezzel együtt ez egy hamar népszerűvé vált, múltat és jelent egyszerre megmutató ötletes, dizájnos desszert. Második látogatásunk alkalmával a konyha valamivel gyengébben teljesített, de még mindig átlag feletti volt, a konyha pontozása a két látogatás átlagát tükrözi.

A kiszolgálás udvarias, kedves. A pincérek egy része magyar.

A borlap átlag feletti, több mint 40 tételes, melyet elsősorban az erdélyi és magyarországi borászati élvonal nedűiből válogattak össze, erdélyi hangsúllyal. A borok felét kimérik pohárra is. Vannak elviteles áraik is, továbbá bevezették a Kárpát medencében még nem elterjedt dugódíjat, melynek fejében a vendégek kibonthatják a maguk által hozott bort. Tartanak kézműves söröket és minőségi töményeket is.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,5 pont

Beltér: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a bistro1568@gmail.com címre