Székelyföld egyik legszínvonalasabb szállodájának elegáns étterme zöld-feketében pompázik, hála a fekete falfestésnek s az utóbbi időben egyre népszerűbb élő moha- illetve zuzmófalnak. Az asztalon zöld növény, valamint só- és borsdaráló, jó minőségű olívaolaj és balzsamecet. A szálloda halljából az étterembe belépve jobbra látványos húsérlelő, valamint esztétikus borhűtő fogad, amibe állítva kerülnek a jobbnál jobb borok, megkönnyítve ezzel a válogatást azoknak, akik szívesebben választanak címke alapján, mint borlapról. Értékeltük, hogy nem többnyelvű, agyonterhelt étlapot tettek elénk, hanem magyar nyelvűt, ami csak növelte amúgy is meglevő székelyföldi otthonosságérzésünket. A román vendégek nyilván román étlapot kapnak, mindenki más pedig angolt.
Az étlap izgalmas, komplex, kreatív ételeket kínál, melyek gyökerei a helyi, valamint a nemzetközi gasztronómia irányába mutatnak. Mint megtudtuk Kicsi Sándor séftől, nagyon tudatosan szinte kizárólag helyi alapanyagokat használnak, az étterem kb. 50 kilométeres körzetéből, támogatva ezzel a helyi termelőket. A fogások elsöprő többsége saját kreáció, gyakoriak a szokatlan, de működő íz- és alapanyag társítások, az egyéni megoldások. Kínálnak többek között füstölt pisztráng-mousse-t ropogós zöldség brunoise-zal, homoktöves zselével, savanyított retekkel, sertésszüzet rebarbarás, érlelt sajtos hercegnőburgonyával, medvehagymás zöldborsópürével, zsályás cseresznye jus-vel, fűszeres joghurtban pácolt báránybordát kukorica gnocchi-val, házi mentalekvárral, cukkini-tzatziki-vel, csicseriborsó-lepénnyel, almás kardamómos tart tatint fahéjas ropogós morzsával, medvehagymás házi vaníliafagylattal.
Borjúmájpástétommal indítottunk. A csatos üvegben felszolgált selymes, harmonikus ízű pástétomot birsalmával ízesítik, hecsedlivel infuzált vajjal borítják be, amire ánizsos marinált sütőtök, valamint füstölt meggy, majd zöldborsóhajtás kerül, mindezt rebarbara chutney, zöldborsós morzsa-„föld” és pirított kalács kíséri. Lehengerlő fogás. A 12 órán át készült, mély színű és mély ízű consommé-t szépen elrendezett medvehagymás házi tésztára, rizslapba tekert füstölt zöldségszalmára, pirított tépett marhahúsra, valamint vargányás ropogósra, illetve szivacsra öntik a vendég előtt. Látványra, ízre, koncepcióra egyaránt átütő produkció. A jó ízegyensúlyú, optimális savasságú, selymes tárkonyos levest tormazöldjés tejfelhabra, csülök terrinre és túlpuhult, de nem élvezhetetlen zöldségre öntik. A betétek annyira megnyerők esztétikailag, hogy szinte sajnálja az ember, hogy a kompozíció egy része feloldódik a levesben. A jelzett apró szépséghibával együtt igazi műfajcsúcs, még csak hasonlót sem kóstoltam az elmúlt fél évszázadban (kulináris emlékezetem eddig terjed), e népszerű tájjellegű leves zsánerében. A kifogástalanul elkészített, gyönyörű rosé kacsamellet libazsírról indított céklás árpagyöngy-rizottóval és juharszirupos sült almával körítik, brokkoli-morzsával s a borjúmáj révén már ismert vékony, ánizsos sütőtök korongokkal díszítik-ízesítik, a vendég előtt kerül mellé a narancsos kacsa-jus. Újabb meggyőző kompozíció. A szaftos, friss pisztrángfilét helyben készült, kissé megpirított spenótos gnocchival, vaslapon hőkezelt kínai kellel, édesköményes hal-jus-vel és égetett grapefruit-tal körítik. Izgalmas játék a keserű ízekkel. A vargabélesben visszafogták az édes ízt, túlságosan is, főként, hogy az étlapon szereplő mazsola-zselét markánsan savas, tájjellegű homoktövisre cserélték. Maga a főelem lehetne egy fokkal könnyedebb, de így is élvezhető, különösen a szarvasgombás fehécsokoládé-mousse-szal kiegészítve. Mindent egybevetve ez fogás is kreatív, izgalmas, regionálisan pedig messze kiemelkedő.
A kiszolgálás kifogástalan: felkészült, udvarias, szívélyes. Harminc év alatt kétszer fordult elő, hogy visszatérve egy étterembe azért ültetnek egy adott asztal mellé, mert előző alkalommal is ott ültem és erre a személyzet emlékezett. A másik hely a Michelin csillagos Onyx volt egyébként.
A borlap a régió egyik legszínvonalasabbja. Mint megtudtuk, a legjobb helyi borszakértők egyike, Ádám Előd borakadémikus kezét dicséri a csúcsborok széles spektruma. Több, mint félszáz kiemelkedő minőségű tételt kínálnak, kimérve ezek közül négyet adnak. A borszelekció egyetlen problémája az erdélyi borok hiánya. A söröket a nagyipari multitételek közül válogatták, viszont a töményszortiment zöme a felső szegmenshez tartozik, külön megemlíteném a Kárpát medencei szinten kiemelkedő helyi főzde, a Sanct Georgius pálinkáit. Kiváló limonádékat készítenek, ezek közül az áfonyásat kóstoltuk, mely maga volt a tökély.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a stay@bthehotel.ro címre