A Beat Marosvásárhely egyik legigényesebb, magyar kézben levő étterme, mely a város főterén működik. Az étlap kétnyelvű, a magyar szöveg olvasható felül. A honlap három nyelvű, magyar, román és angol. Az olaj és ecet minősége nem követi az étterem egyébként magas színvonalát, szerencsésebb lenne borsdaráló az ipari borslisztszóró helyett. A beltér trendi, a belsőépítésznek sikerült az ipari dizájn elemeiből (vaslapok, betonfal, nyers tégla, ipari világítás) egy kifejezetten hangulatos, vendégmarasztaló helyet kialakítani. (Teszt időpontja 2019. szeptember 9.)

A bő választékot kínáló étlapon hagyományos magyar, mediterrán, azon belül olasz, valamint nemzetközi fogások sorjáznak. A román konyha is képviselteti magát két klasszikus csorbával (pacal- és paraszt-), illetve egy desszerttel (túrófánk). Kínálnak többek között cigánypecsenyét, ropogós kemencés csülköt, rosé kacsamellet, rántott és roston sült húsokat, lazacot és pisztrángot. A konyha főként a nemzetközi ételek esetében csillogtatja meg a kreativitását. Kapható például „konfitált sertésnyelv vajon futtatott zöldséglándzsákkal és ananászos répapürével” vagy „omlós sült kacsacomb birsalmás lilakáposztával és karamellizált Vilmos-körtével”.

Az árak barátságosak, az ár-érték arány kifejezetten jó, ha összevetjük a minőséggel és azzal, hogy a város főterén vagyunk. 2020 decemberében az előételek ára átszámolva 750 és 2800, a főételek zöméé 2000 és 4000 forint között mozgott, körettel együtt. A levesek és a desszertek többsége 1000 forintnak megfelelő lej alatti áron volt kapható.

A tyúkhúsleves házias, finom. Halas főételként „fűszervajas kalamári karikákat” választottunk „gránátalmás citrusos salátaágyon”. A hal állaga kiváló, ízletes a dresszing, igényes a salátalevélkompozíció. Rendeltünk még „százmagvas sertésbélszínt tócsni ágyon édes fokhagymás mártással”. A sertésszűz szaftos volt és ízletes, bár a hőkezelés egy fokkal túlment az optimális szinten. A tócsni esetében örvendtünk volna még egy kis pörzsanyagnak. Ezzel együtt a mai erdélyi vendéglátás átlagos szintjén túlmutató fogás megelégedésünkre szolgált. A B.Eat válogatás névre hallgató, három elemből álló desszert (az étlap leírása szerint: „malomkerék, Mária királynő, fagylalt, tejszínhab”) házias, élvezhető, de egyik eleme sem katartikus.

A kiszolgálás kedves, udvarias. Pincérünk magyar, ami természetesnek tűnhet, de messze nem az, Erdély-szerte sajnos sokfelé találkozni olyan magyar kézben levő étteremmel, ahol a felszolgáló(k) nem beszéli(k) nyelvünket.

A borlap igényes kialakítású, értő kézzel válogatták össze azt a kb. 20 tételt, amit kínálnak. A borok zöme erdélyi, azon belül is a magyar kézben levő birtokok nedűi vannak többségben. Feltűnik egy délromán, valamint egy anyaországi, azon belül tokaji tétel is. Kézműves sörök nincsenek, van viszont néhány minőségi töményital.

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 4,75 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a contact@beat-restaurant.ro címre