A Basa étterem az egyik leghíresebb útmenti székely vendéglő, melynek legfőbb erénye a dekoráció. Szívet melengető a csodás, autentikusan népi beltér, a fatáblás étlap, az, hogy székely ruhás pincérek szolgálnak ki, de mindenekelőtt a faragott kapu és annak a felirata: „Ember vésd szívedbe, hogy ez a föld mindig székely volt és az is marad”. Nyáron hasonlóan impozáns, igényesen kialakított teraszt működtetnek.

Több ízben is jártunk itt régebben, családi körben, ettünk pacallevest, csülkös bablevest, babfőzeléket csülökkel, sertésflekkent sült krumplival és székelykáposztát. Tisztes, fősodratú konyhát visztek, s ezt azóta is tartják. De erről meg kellett ismét győződni, úgyhogy egy jóbarátommal beültünk a tesztidőszakban s egy-egy főételt kértünk. Az étlap meglehetősen hosszú, székely és hagyományos magyar fogásokat kínálnak elsősorban (tárkonyos pityókaleves, aszalt szilvás „pojéka” csirkeleves, káposztaléleves, kolbászos tejfölös túrós puliszka egyik oldalról, brassói, gombapaprikás, marhapörkölt Budapest bélszín, Székely káposzta másik oldalról, hogy csak néhány példával éljünk), amit színesítenek néhány nemzetközi (Cordon Bleu, marhabélszínből készült steak feltétekkel vagy anélkül) és román étellel (miccs, pacalcsorba).

Az árak barátságosak, levesek nem sokkal 1000 forintnak megfelelő lej felett, főételek zöme körettel együtt számolva 2000 és 3000 forint között, desszertek 1000 forint táján.

A várakozás idejére tepertőkrémet és apróra vágott lilahagymát kaptunk, friss székely pityókás kenyérrel. Remek kezdés, fősodratú élttermekben nem jellemző, kedves gesztus. Az általam rendelt üvecspörkölt (növendék birka, toklyó) kitűnő volt, az egyik legjobb, amit ettem valaha, ezt sajnos társam hagymás rostélyosáról nem lehet elmondani, a hús kiszáradt, a hagymát pedig nem sütötték frissen. A savanyúság és a köret jó volt mindkét étel esetében. További probléma, hogy a limonádéban ipari citromlé íze is felsejlett, ezt nem lenne szabad, ez bántó kisstílűség. Limonádéban másnak, mint friss citruslének nincs mit keresni, már persze az édesítésen kívül.

A kiszolgálás kedves, szívélyes, udvarias. A várakozási idő esetenként igen hosszúra nyúlik, erre figyelmeztetni kellene a vendégeket.

Érthetetlen és kiábrándító, hogy ma, amikor könnyen hozzá lehet férni magyarországi és erdélyi magyar borokhoz, egy székely étterem, mely ráadásul nemzeti jellegére teszi – nagyon helyesen – a hangsúlyt, nem kínál magyar borokat, hanem a román borok közül is a legkommerszebbeket szerepelteti a választékban.

Értékelés:
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 3,5 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a basa@basafogado.ro címre