Hangulatos, minőségközpontú, 2023 júliusában nyitott étterem Cserépfalu központjában, a névadó, sajnos már kiszáradt 450 éves tölgy törzsének tőszomszédságában. Belterében a konyha filozófiája tükröződik, a modern vidéki bisztró-stílus. A dekoráció szolid, visszafogott. Kifejezetten hangulatosak a borosüvegekből kialakított világítótestek. Szezonban kellemes kerthelységgel és nyári konyhával várják a vendégeket.
„Kiemelkedően fontos számunkra az erdő szeretete és tisztelete, valamint elkötelezettek vagyunk a minőségi és természetes alapanyagok iránt. Éppen ezért csak a legfrissebb hozzávalókat használjuk, amelyek túlnyomó többségét a környező erdőkből és gazdálkodóktól szerezzük be” – olvashatjuk a honlapon. A séf Bajzát Attila, aki olyan kiváló helyeken dolgozott korábban, mint az egri Macok bisztró, a szilvásváradi Lovas étterem vagy a kézdivásárhelyi Jazz bisztró, ahol legutóbbi nyolc évét töltötte. Az étlapon a magyar konyha népszerű fogásai és nemzetközi, főként mediterrán klasszikusok szerepelnek, igényes kivitelbe, néhol kisebb-nagyobb csavarokkal. Kínálnak többek között marhatatárt savanyított zöldségekkel, rozscipóval, erdei gombás tárkonyos vadragulevest, vadgombás papardelle-t érlelt sonkával, parmezánnal, céklás rizottó kecskesajttal, rukkolával, fledermaust (denevérhús, a sertés egyik legjobb része) rántva, rosé kacsamellet sült édesburgonyapürével, fűszeres szilvával, vadas sertéspofát rozmaringos knédlivel és mákos bobajkát naranccsal.
Séfüdvözletként bagett-ropogóst kaptam tonhalkrémmel és kucsmagombával. Harmonikus, bíztató indítás. A „Libamáj-mousse, birsalma, házi kalács” elnevezésű kompozíció már szemre is gyönyörködtető. A pisztáciatöreten tálalt mousse kifogástalan, könnyed, légies, jó minőségű alapanyagból készült, tetején helyi szedésű, fagyasztva tartósított szarvasgomba. Mellette birsalmasajt, füge, marinált lilahagyma, mustár- és sárgabarackmártás-, illetve balzsamecetkoncentrátum-pöttyök. Komoly dilemmát jelentett, hogy mit rendeljek főételnek, lényegében minden fogás csábított, de tudván, hogy mind, a tulajdonos-üzletvezető Csendes Péter, mind pedig a séf szenvedélyes vadász, megkérdeztem, hogy a vörösboros szarvaspörkölt netán saját lövésű állatból készült-e. Megtudtam, hogy igen, ami eldöntötte a rendelést. A kucsmagombás pörkölt jó ízű, jó állagú volt, akárcsak a mellé adott, tejfölhabbal ékített-ízesített juhtúrós sztrapacska. A fahéjas édes-tejfölágyon sárgabarack-coulis-val tálalt, tuile-jel díszített túrógombóc ízletes, jó tartású, a pirított morzsát alá és fölé szórták, lényegében a vendégre bízva, hogy beleforgatja-e a falatokat a morzsába, én éltem a lehetőséggel.
A kiszolgálás kifogástalan: kedves, szívélyes, segítőkész, gyors, udvarias és felkészült.
Az itallap felnő a konyha szintjéhez, minden tekintetben minőségorientált. Közel harminc kiváló bort kínálnak a főként az egri borrégióból (Mátra-Eger-Bükk) s Tokajból, ezek felét pohárra is kimérik. Bernard és Erdinger sört csapolnak, alkoholmentes műfajban is a jobbak közül válogattak. A békéscsabai Árpád főzde kiváló pálinkáit kínálják, import tömények is prémium kategóriásak.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@azoregtolgy.hu címre