Hangulatos, gonddal berendezett rusztikus étterem Zeteváralján, a Székelyudvarhelyről Gyergyószentmiklósra vezető út mellett. Plafon helyett a rusztikus, hatalmas, fából készült tetőszerkezetben gyönyörködhetünk, ami harmóniában van a sötétbarnára pácolt, szintén fából készült bútorzattal. Télen a kandallóban pattog a tűz. A fehérre meszelt falakon népi kerámiák, berámozott hangulatos képek, továbbá a „házi erények” felsorolása a századfordulóról kalligrafikus betűkkel. Hadd idézzük okulásképpen: „a ház ékessége a tisztaság, becsülete a barátság, áldása a barátság, szerencséje a békesség”. Az asztalon menzára illő tartóban ipari napraforgóolaj, gyenge minőségű ecet, só- és borslisztszóró. Nyáron fedett, otthonos, barátságos teraszt működtetnek a csárda udvarán.
Honlap szerint a hely ars poeticája: betekintést adni a jellegzetes, egyszerű, házias székely ízvilágba, amennyire lehet, friss, jó minőségű, házi, bio alapanyagok felhasználásával. Az étlap a magyar és a székely konyha népszerű ételeire épít, de megjelenik néhány román csorba is választékban. Csirkemellből nyolcféle, sertéscsülökből négyféle ételt készítenek, retro filozófiával. Kínálnak továbbá többek között cigánypecsenyét, sült oldalast, szűzérméket rókagombamártással, töltött káposztát, székelykáposztát, tejfeles, túrós puliszkát és madártejet. Tartanak hagyományos reggeli ételeket is a tepertőkrémes pirítóstól a bundás kenyéren át a tojásételekig.
Az árak értékarányosak. Reggelik átszámolva 800 és 1300, levesek 1000 és 1300, főételek körettel együtt 1500 és 3000, desszertek 750 és 1200 forint közötti összegért kaphatók.
Az Árpád háza étteremben már a tesztidőszak előtt is megfordultunk egy alkalommal egy „leves-körre”, ezek átlagosak voltak, leszámítva a műfaj félreértéséről tanúskodó halászlét. 2021 márciusában pacallevest rendeltem, ez egy fokkal sósabb az optimálisnál, de jó ízű, bátran fokhagymázott, nyers fokhagymával, ami a műfajon belül egy markáns, kissé megosztó irányzat, jómagam kifejezetten kedvelem. A pacal állaga jó, a leves sűrűsége is. A kenyér friss, jobbacska ipari minőség. Az őzpörkölt jól sikerült, kevesebb paprikát használtak hozzá, mint az Alföldön, ez regionális sajátosság. Mellé galuskát kértem, ami korrekt volt, házias. A savanyú uborka nem volt igazán meggyőző. Az áfonyás palacsinta frissen sült, házinak tűnő áfonyaízzel töltötték meg.
A kiszolgálás kedves, udvarias, gyors.
Tízféle bort kínálnak román nagypincészetektől, a magyar színeket csak egy félszáraz Törley pezsgő képviseli. A sörválasztékot a Csíkszentsimoni Sörmanufaktúra több tétele színesíti, a tömények néhány helyi tételt leszámítva kommerszek.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 3,75 pont
Atmoszféra: 4,75 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a arpadhaza2015@gmail.com címre