A leghangulatosabb, legpatinásabb magyar éttermek egyike. Egyes források szerint 1902-ben, mások szerint 1903-ban nyitotta meg Forster János az „Apostolokhoz címzett söröző és borozót”. Az étterem jelenlegi működtetői is bizonytalannak tűnnek, a honlapon 1903 szerepel, de a borlapon 1902 áll. A honlap arról is tájékoztat, hogy „a belső terek különlegességét a Zsellér Imre által készített apostolokat ábrázoló mozaikok és a fülkesoros elrendezés adja, amelyek egyedi hangulatot kölcsönöznek az étteremnek. A helyiségek berendezései és díszítményei azóta is megőrizték eredeti állapotukat, így vendégeink valódi időutazásban részesülhetnek.” 1929-ben készült el az Irredenta terem, ahol a szeparékban egy vagy több Trianonban elszakított város látképe és az adott település valamely nagy szülöttének portréja alatt találkozhatnak négy fős társaságok. A terem végében gyönyörű ólomüvegablakon a Magyarok Nagyasszonya, Szűz Mária látható a Szent Koronával a fején, karján a kis Jézussal, körülötte a magyar szentek térdepelnek. Legalul a Magyar Hiszekegy sorai: „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában.” Jómagam a temesvári Losonczy térrel, Liszt Ferenc arcképével és szülővárosának, Doborjánnak feliratával, egy nagyváradi látképpel valamint Szent László hermájának képével díszített szeparét választottam, azon belül is azt a helyet, mely felett a Szent György székesegyháznak a képe látható, ahol történetesen bérmáltak a nyolcvanas évek legelején. Van szeparé, melyet komáromi és marosvásárhelyi látkép, valamint Klapka és Jókai portré díszít, van, amit kassai és eperjesi városkép, továbbá II. Rákóczi Ferenc, illetve Madách Imre portré. S ne feledkezzünk meg a Kolozsvárnak és Mátyás királynak, valamint Aradnak, Nagyszalontának és Arany Jánosnak dedikáltakról sem. A háttérzene nem illik a helyszínhez, a nyolcvanas évek diszkó-, soul és funky slágerei szóltak ottjártunk idején a hangszórókból. Esténként a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Lakatos Vilmos zenekara szórakoztatja a vendégeket, ami sokkal inkább beilleszkedik a hely atmoszférájába. A Covid járvány idején az étterem bezárt, s csak 2025 késő őszén nyitott újra.
Az étlapon a hagyományos magyar konyha népszerű fogásai sorjáznak kiegészítve néhány nemzetközinek mondható ételkompozícióval. Kínálnak többek között marhagulyást, zöldborsókrémlevest zöldség chips-szel, hideg libamájat zsírjában, csirkepaprikást, bécsi szeletet, Cordon Bleu-t, rosé kacsamellet pirított burgonyagombóccal és meggy jus-vel, harcsapaprikást túrós csuszával, túrógombócot, Gundel palacsintát és mindenmentes Eszterházy torta szeletet.
A halászlé színe nem megnyerő, állaga messze túl sűrű, pépes, ízre nem rossz, de nem esik jól enni, nem is fogy el. Az afrikai harcsadarabok nem élvezhetetlenek. A lehető leggyengébb ipari kenyeret adják mellé, ami nemcsak silány minőség, de nem is friss, egy falatnál több nem fogy belőle. Csípősíteni csak Erős Pistával lehet, ami tudvalevőleg inkább sós, mint csípős, hiába kértem szárított erős paprikát vagy hegyes erőset. A palócleves korrekt, a belevalók alig főttek túl, ízegyensúly rendben. Kiegyezhetnénk azzal, ha ez lenne a palócleves alapesete a magyar vendéglátásban. A kakukkfüves rosé körtével és pirított vajas kaláccsal kínált roston sült kacsamáj túlpirult, de a jó alapanyag menti az ételt, a kalács átlagos, a körte korrekt. A párolt marhanyak élvezetes, a mártás retró, a dödölle inkább krokett, de élvezhető és ami igen fontos: helyben készült. A somlói galuskán a tejszínhab valódi, maga a „galuska” lehetne szaftosabb, a csokimártás több, diót nem leltünk benne, de ezzel együtt az elfogadhatók közé sorolható.
A kiszolgálás udvarias, tartásos. Értékeljük, hogy kérésünkre lecsendesítik a zenét.
Több, mint harminc minőségi magyar bort kínálnak élvonalbeli pincészetektől, melyeknek bő kétharmadát decire is kimérik. Csapon Drehert és Peronit tartanak, további négy nagyipari multisör kapható palackban Az import tömények számottevő része a prémium szegmensbe tartozik, Bolyhos és Árpád pálinkákat tartanak, készítenek koktélokat is.
Összélmény: 3,75 pont
Konyha: 3,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont














