A Zirci az öt belsőmagyarországi apátsági sörfőzde egyike, melynek sörfőzési hagyományai 1735-ig nyúlnak vissza. Ama esztendő október 29-én verték csapra az első beérett főzetet, amit elsőként a kolostor konventje kóstolt meg és ítélt megfelelőnek. A kommunista diktatúra 1950-ben valamennyi hazai szerzetes- ás apácarend működési engedélyét megvonta, a Zirci Ciszterci Kongregáció 1989-ben vált ismét államilag elismert intézménnyé. A kétezertízes évek elején döntött az illetékes fórum a sörfőzés újraindításáról, előbb az infrastruktúra kialakítása zajlott az apátság falai között, majd 2015-ben indult be a termelés. A főzde mellett sörözőt is nyitottak, mai meghatározása szerint „brew pubot”, azaz olyan sörkimérést, ahol a helyben főzött sör a fő attrakció. A beltér parányi, de igényes, hangulatos.
Az étlapon egyszerűbb ételek és sörkorcsolyák szerepelnek. Kínálnak többek között „sörfalatok” címszó alatt tepertős pogácsát, hidegtálat, hagymakarikát, fűszeres steak burgonyát, csirke- és camembert nuggets-et. A főételek között burgereket, sült kolbászt és marhasteaket.
Megkóstoltuk a sörház valamennyi sörét, mellé remek sült kolbászt, valamint meggyőző tépett húsos szendvicset ettünk, majd igen jó élménnyel távoztunk. (Teszt időpontja: 2022. augusztus 17.)
A kiszolgálás segítőkész, udvarias, az árak kifejezetten kedvezőek.
Csapon az Apátság hétféle söre kapható, az alsóerjesztésű világos Promus, a belga apátsági stílust követő félbarna 6,5%-os Dubbel es 7,8 -as Trippel, a szűretlen búza, a levendulás, a fekete alsóerjesztésű, szűrt Schwarz s végül Veszprém város söre, mely a „2023” névre hallgat, ezt választották ugyanis Európa Kulturális Fővárosának hivatalos sörévé. A szentgyörgyhegyi Szászi pincészet hatféle borát kínálják decire kimérve, továbbá négyféle balatongyöröki Gáspárlat-pálinkát is kóstolhatunk náluk. Tartanak továbbá limonádét, teát, kávét.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Sörök, sorkorcsolyák: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont