A horgonyhoz címzett, impozáns, igényesen kialakított csárda Nagyszalonta határában működik, ha a várost Arad felől közelítjük meg, akkor baloldalra esik. Az étteremhez egy tavacskán átívelő hídon keresztül jutunk el. A téli fedett terasz faburkolatú, hangulatos benne a hordóra szerelt asztallap is. A nagy terem közepén hajó, az oldalsó terem több motívuma magyaros, a falfestéstől a korondi kerámiákig. A halászlét is korondi edényben szolgálják fel. A pincérek beszélnek magyarul is. Kár, hogy a kandallóban csak „mű-tűz” parázslik. Nyáron igényes teraszt üzemeltetnek, pazar kilátással.
A konyha az Erdélyben és Partiumban népszerű ételek impozáns, de nem eltúlzott választékát kínálja, román, olasz, magyar és nemzetközi ételeket. Köztük pontyikrakrémet, zakuszkát, haltepertőt, túrós, tejfeles tepertős puliszkát, csorbákat, szegedi halászlét, gulyáslevest, Jókai bablevest, pasta-kat, lazacot, rákot, aranydurbincsot, pisztrángot, vajhalat, sült és rántott húsokat, sertéscsülköt babfőzelékkel, marhapörköltet, Rákóczi túrós palacsintát, almás rétest vanília-szósszal.
Az árak értékarányosak, jellemzően kedvezőnek mondhatóak. 2021 februárjában az előételek ára átszámolva 600 és 2800, leveseké 900 és 1400, pasta-ké 1800 és 2400, főételeké köret nélkül 1500 és 4500 között mozog. Desszertek egységesen 1200 forintba kerülnek.
Mivel az étlap nem sokat változott az évek során, s a konyha teljesítménye is hasonló, érdemes felidézni, hogy első ízben, 2016-ban mit fogyasztottunk. Vélhető, hogy most is azonos receptúra, szerint azonos minőségben készítik el ezeket. Rendeltünk görögnek mondott csirkelevest, ami a helyi vendéglátás egyik slágerételének számít, finom volt, akárcsak a pacalleves, ami a műfaj élvonalát képviselte, a pacal állagát, a lé selymességét és ízegyensúlyát remeknek találtuk. Kértünk még sertésoldalast is, amivel meg voltunk elégedve, kellően szaftosra, kívül szép pörzsesre sütötték, valamint haltepertőt, aminek alapanyaga jó volt, iszapízmentes ponty, jó lett volna valamivel hosszabban sütni, de így sem volt rossz. A hagymakarikát helyben panírozzák, ami dicséretes. Másodszor 2021 februárjában tértünk be e helyre. A tiszai stílusban készült pontyhalászlé ízre-állagra jó volt, a hal kissé túlkészült benne. Jó minőségű, adalékmentes, friss kenyeret adtak hozzá, amit az igényesebb közönség Kisjenőben és Aradon is be tud szerezni néhány kis boltban, ez Nagyszalonta egyik nevezetessége. A mangómártással felszolgált kacsamell vákuum alatt készítve jobb formát mutatna, nem volt élvezhetetlen, de átütő sem. A mellé adott krumplipüré házias, jó állagú, nincs belőle kispórolva semmi, mint annyi helyen. A pisztráng kifejezetten jól sikerült, az alapanyag friss, a hőkezelés optimális. A hibátlan rizsköretet retro stílusban tálalták. A túlecetezett sült-paprika salátában némi csalódottsággal az egyik nagyáruházlánc késztermékét fedeztük fel. A csoki-vulkánt szépen tálalták a kilencvenes évek hangulatában, de mind a csoki, mind a fagylalt minőségét inkább kötelességszerűnek mondanám, mint meggyőzőnek.
A kiszolgálás udvarias, kedves.
A borlap korrekt, negyven tételes választékot kínál, erdélyi és Kárpátokon túli kisebb nagyobb pincészetektől, kimérve csak három tételt kínálnak. A sörök nagyipariak, a töményitalok kommerszek a házi pálinkát leszámítva.
Értékelés
Összélmény: 4,25 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a restaurantancora11@gmail.com címre