Madéfalva a 2011-es népszámlálás szerint közel 2800 lelket számláló, elsöprő többségében ma is magyar, Csíkszeredától tíz kilométerre fekvő község, mely a magyar közemlékezetben a több száz áldozatot követelő 1764. január 7-i mészárlás révén maradt meg. A császári katonaság ágyúkkal támadt az erőszakos besorozás ellen békésen tiltakozó székelyekre, a vérengzésnek nők és gyermekek is áldozatul estek. A vértanúk 1905-ben felavatott Turul madaras emlékművével szemben működik az Amádé étterem és panzió melynek neve a falu eredeti nevére utal, ugyanis a települést 1333-ban Amádéfalvaként említik először. Az épület kívül-belül takaros, a terasz és a veranda igényes, a kilátás gyönyörű. A beltérben fehér abrosszal fedett asztalok közepén tokaji palackokba illesztett fehér gyertya, mellettük nemzeti színeinkkel játszó festett népi motívumokkal díszített faragott székek. A háttérben megfelelően alacsony hangerővel magyar örökzöldek szólnak Zorántól Nagy Feróig. Megnyerő, hogy nem napraforgóolaj, hanem korrekt minőségű extra szűz olíva-spray, bors- és sódaráló van az asztalokon, ami Székelyföldön nagyon ritka.
A konyha biztosra megy, bevett magyar fogásokra alapoz a babgulyástól a marhapörköltön, borzaskán, sertésoldalason át a cigánypecsenyéig. Két, minden bizonnyal kihagyhatatlannak gondolt csorbaleves erejéig a román konyha is képviselteti magát. Desszert nem szerepel az étlapon, azt csak a napi ajánlatban kínálnak. Ottjártunk idején egy nagyobb eseményre készültek, nem jutott idejük édességkészítésre. (Teszt időpontja: 2022. július 20.)
A pacalleves ízletes, harmonikus volt, nem bántuk volna, ha több benne a pacal. Nem okozott csalódást a friss, ízletes pisztráng sem, ami mellé megfelelően megsütött mirelit krumplit adtak. Ritka, hogy pacal után pacalt együnk, de mivel a csülkös pacalpörkölt Székelyföldön nem egy szokványos étel, e fogás mellett döntöttünk. Az étel nem volt élvezhetetlen, de a pacal helyett a füstölt csülök dominált benne és nem volt pörkölt jellege. Az igazság az, hogy csalódást okozott.
A kiszolgálás kedves, udvarias.
Az italfront erősnek mondható, tartanak szép számú helyi és anyaországi pálinkát, Csíki söröket, mintegy húszféle minőségi, többségében anyaországi bort, a reduktív alföldi fehérektől a tartalmasabb egri, tokaji, badacsonyi borokig. A borlapon megtaláljuk például a Tokaj Nobilis pincészet Furmintját, Lőrincz György Áldás bikavérét vagy a Pannonhalmi Tricollis cuvée-t is. A megszokott választéknak részét képezi Székelyföld valóban kézműves, kisszériás (heti 50 palack) Kázmér nevű söre is, ottjártunk idején épp kifogyott. Egyébként e sör készítője, Szabó István hívta fel a figyelmünket az Amádé panzióra.
Értékelés
Összélmény: 3,75 pont
Konyha: 3 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@amade.ro címre