A Hosszúhetényben, egy felújított malomban működő Almalomb étterem – önmeghatározása szerint kulináris kitérő – elvarázsolt, lenyűgöző, egyedi, szavakkal nehezen leírható, különösen hangulatos hely. A béke szigete, mely a természetközeliséget minden szinten nyújtja. A papírból készült tányéralátét a birtok rajzát ábrázolja. Mi a pazar kilátást biztosító kertben ültünk. A beltér rusztikus, jól megtervezett. A gyönyörűen restaurált malom önmagában is különleges látványosság. A honlapon megkapó sorok olvashatóak, melyek hitelességét a tapasztalat is visszaigazolja, nem akartam megcsonkítani, ideillesztem teljes egészében „Almalomb nem pusztán egy hely. Almalomb az én helyem. A családomé. Egy régi történet, amit megőriztünk és továbbmesélünk. A múlt, a jelen és a jövő találkozóhelye. Almalomb az örökségem, egy vízimalom a 19. századból. A felújítás után immár egy malommúzeum, étterem, rendezvénytér és egy apartmanház otthona.

Almalombra nem lehet csak úgy beugrani. Sehogy nem esik útba. Ott van, ahol még lassabban folyik az élet. Ahol vesszük a fáradságot, hogy minden valódi legyen. Ételeink természetesek. Ha megkóstolod, az itt és a most, a napsütés, az eső, a hűvös és a meleg ízét fogod érezni. Minden ismerős lesz.

Nem arról szól, hogy valami drága, vagy olcsó, lassú, vagy gyors, kicsi vagy nagy. Arról, hogy igaz. Igazi ételek. Igazi hajópadló. Igazi víz és igazi sár. Valódi bánat. És igaz öröm.

Nem szándékunk előkelőnek tűnni, de Almalomb nem is rusztikus. Pont olyan, amilyennek lennie kell. Őszinte, egyszerű, mégsem felületes. Szenvedélyes. És valódi.

Az étlap házias ízeket kínál szűk választékban, ami viszont a vendég asztalára kerül, az igényes kivitelezésű. Két levest kínáltak ottjártunk idején, egy előételt, öt főételt és két desszertet. Sokféle saját kézműves termékkel rendelkeznek, amit akár meg is lehet vásárolni s otthon felhasználni (pl. ecet, füstölt fűszerpaprika, házi tészta). Degusztációs menüjük „erdei séta” nevet viseli és két napos előfoglalással rendelhető.

Az árak értékarányosak, 2020 őszén a levesek, előételek s a desszertek ára 1300 és 2000 forint közötti sávba illeszkedett, főételek egységesen 3500 forintba kerültek. Néhány konkrét példa: szarvasgulyás (2000), sütőtökös halas rizottó (3500), aranygaluska (1500)

Fogadófalatként helyben sült rozskenyeret kapunk fűszerpaprikás vajjal. Jó indítás. A gyöngytyúkleves kellően koncentrált ízű volt, benne puha mellehúsával, jó tartású zöldségekkel és házi tésztával. Sóssága az optimumon túlment, de azért összességében a leves élvezhető maradt. Kértünk rántott szürkeharcsát is, ezt tejfeles burgonyapürével kínálták. A magam részéről nem tartom szerencsés ötletnek a tejfelt krumplipüréhez használni, savanykája idegen a püré megszokott ízharmóniáitól. Ezt leszámítva tálalásra, ízre, állagra egyaránt megelégedésünkre szolgált a fogás, amit egy kevés káposztasalátával és retekszeletkékkel tálaltak. A hal frissességét és szaftosságát külön kiemelném. Másik főételünk mangalicatarja volt petrezselymes krumplival. A hús omlós, szép pörzses volt, a krumpli is remek. Nagyon hiányzott mellőle valami savanyúság, ezt külön rendeli az, aki akarja. Mi akartuk. Desszertet, a kakaóropogóssal és erdeigyümölcs mártással kínált tejcsokikrémet kiválónak találtuk mind tálalásra, mind ízre.

A kiszolgálás formálisan udvarias, sajnos, miután elkevernek egy limonádét és ezt szóvá tesszük, pincérünk amúgy is visszafogott kedvessége és szívélyessége tovább csökken. (Teszt időpontja: 2019. július 12.)

Hét bort kínáltak ottjártunk idején, gonddal összeválogatva, minden bor mellett feltüntetve, hogy milyen ételekhez ajánlják. Etyek Címeres pálinkákat és a Karl mikro-sörfőzde söreit tartják.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 3 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@almalomb.com címre