A parányi, mindössze 16 férőhelyes vacsoraétterem Szeged egyik műemlék-épületének eldugott zugában működik. „Kulináris történetmesélés, tradíciókon nyugvó, modern és fenntartható regionális konyha, válogatott alapanyagok, naturális borok, házi főzetek és az idő képlékenysége várja azokat, akik szeretnek “rátalálni” egy helyre…”- olvashatjuk a jól szerkesztett, informatív honlapon.
A honlapon megnyerő ars poetica: „Az Alkimistát egy fontos kérdés és a megosztás iránti vágy hozta létre. Vajon képesek vagyunk-e egy eldugott helyen, régi kulináris kultúrára támaszkodva, 21. századi felfogásban szerethetővé tenni azt a konyhát, ami valójában mindannyiunké? Valaha az Alföld és a Duna-Tisza köze adta az ország élelmiszerkészleteinek javát, az itt használt főzési metódusok pedig a magyar konyha jellegét. A regionalitás és a helyi élelmiszer így számunkra nem divatot jelent, hanem szeretett, ismerős alapanyagokat, amelyeken keresztül könnyen fejezzük ki magunkat a közös kulináris identitásunk nyelvén.” Asztalfoglalás kötelező. Á la carte étlap nincs, small plate fogások 9-10-11 tételes sorozatát kínáljak, egy-egy évszak köré épített gondolatsorok mentén.
Egy vacsoramenü 24.500 forintba kerül, ami megfelel a hasonló szintű helyeken megszokott árazásnak.
Mi az őszi kompozíciókat kóstoltuk végig 2021 októberében. „Csupa borostyán és mogyorószín helyi tétellel érkezik az IDŐ és ÉRÉS első őszi meséje. A tányérokon olyan alapanyagok, melyek nem állíthatók elő gyorsan vagy modern technikával.” – áll az igényes kiállítású menükártyán. A központban a „beavatkozásmentes világ”. A kovászolást és fermentálást volt hivatott bemutatni a hosszú érlelésű parasztkenyér, a szalmás-kamillás érlelt vaj, a sült-fermentált körtekrém és a kemény sajt. A szikkasztás címszó alatt kacsasonka érkezett sárgadinnyével, továbbá harcsaforgács, napon szikkasztott paradicsommal, paradicsomvízzel. A füstölés alapanyaga pisztráng volt, további kísérőelemek: sült kacsamáj, friss őszibarack. Kaptunk még kukoricahabot, faszenes polenta-krémet, friss írót és pisztrángikrát. A savban érlelést a távolkeleti konyhák édes-savanyú-sós ízvilágát idéző bodzaecetes sült paprika-jus-val kísért kacsás derelyéje illusztrálta, amit ecetes ringló, égetett zellerpüré, kacsamell követett tepertőmorzsában. „„Perzsek”, infúziók, invertcukrok” címszó alatt zárásképpen lépesmézet kaptunk napraforgómaggal, majd friss körtét, gombát, körtés-mézes infúziót, pörkölt koriandermagfagylaltot, mézeslapokat, sóvirággal, virágporos meringue-gel.
A kiszolgálás osztályon felüli, minden fogást a séf-üzletvezető Katkó Krisztina konferál fel, felszolgáló társai is kifogástalanul teszik a dolgukat.
A vacsorákon az italt az adott ételhez párosítják, itallap nincs. Magas minőségű natúrborokkal kísérik a vacsorát, aki nem fogyaszt alkoholt, főzeteket és juice-okat kap.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a katko.krisztina@gmail.com címre