Az Akasztói halascsárda egy többfunkciós komplexum része, melynek keretében működik az ország egyik legjelentősebb halgazdasága, panzió, kemping, strand és horgászpark is. A csárda rusztikus, nádtetős, kandallós, autentikusan népi, rendkívül hangulatos, gyönyörű, halastóra néző terasszal, szintén nádtetős házikószerű egymástól kellő távolságra elhelyezett asztalokkal. A nád meglepően kellemes, hűvös árnyékot ad a rekkenő hőségben is.
A honlapról megtudhatjuk, hogy a helyi alapanyagokra alapoznak, elsősorban a saját halgazdaságban tenyésztett halakra. Ezek között külön említést érdemel a saját nemesítésű Akasztói Szikiponty, mely 2016-ban megkapta a legrangosabb minőségi védjegyet, a Magyar Gasztronómiai Egyesület által adományozott „Aranyszalagot”. Maguk tenyésztik a racka juhot, a környékbeli termelőktől veszik a marhahúst. Pontyon kívül tenyésztenek amurt, a busát, a süllőt, csukát, szürke harcsát, kárászt és keszeget. Mint írják a bemutatkozóban, „teljes üzemű gazdaságként a keltetéstől a piaci méretű nevelésig minden folyamatot helyben végzünk, ezzel is garantálva az egészséges és minőségi állományt.” Klasszikus csárdakonyhát visznek, a hagyományos magyar halételek (halászlé, haltepertő, sült halak, harcsa- és pontypaprikás) mellett kínálnak sokféle húsételt is, de egy-egy alapanyagot nem variálnak erőltetetten, mint azt teszik más csárdák. Szerepel az étlapon többek között magyaros harcsamáj bazsalikommal, pacalpörkölt csontozott körömmel, libacomb párolt káposztával.
Az árak értékarányosak. Az előételek 1390 és 5300 (utóbbi a saját nevelésű tokhal ikrájából készült kaviár), levesek 660 és 1350, halászlevek 1290 (halhús nélkül) és 3490, főételek körettel együtt 2500 és 5500, desszertek 600 és 1090 forint között kaphatóak.
Stabil, többször is rendelt fogásunk a haltepertő volt, melyhez a pontyot vékony csíkokra vágják és paprikamentes lisztbe forgatják, majd ropogósra sütik. Kiváló sörkorcsolya. A halászlé karakterében és minőségében az utóbbi másfél évtizedben nem volt mindig egyforma, a jótól a katartikusig terjedt a minőség. A hal mindig friss és jó állagú, a lé a változó tényező. A birkapörkölt is volt már tökéletes, a hús tartására, a szaft sűrűségére, fűszerezésre egyaránt és volt, hogy kissé bő lére eresztették. Desszertet ritkán ettünk, egy ízben kipróbáltuk a mákos lütyüt, mely lényegében egy mákos guba-átirat volt, amit fagylalttal, nem kiugró vaníliamártással és tejszínhabbal tálaltak.
Kiszolgálás személyesség tekintetében pincérfüggő, de formálisan mindig udvarias.
Közel negyvenféle bort kínálnak a környékről, valamint az országosan ismert termelőktől, ezeket néhány kivétellel kimérik decire is. A sörválaszték nagyipari, szép viszont pálinkakínálat.
Értékelés
Összélmény: 4,75 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@halascsarda.hu címre