Maurer Oszkár a Magyar Szigeten 2002-es előadásában elmondta, hogy arra fogja feltenni az életét, hogy visszaadja a szerémi magyar borok egykor volt hírét. Ma Michelin csillagos éttermek sora tartja vegyszermentesen nevelt szőlőiből készült, természethű és kénmentes borait. Miután borászatát sikerre vitte, Maurer Oszkár újabb csúcsok meghódítására tör. Fine dining éttermet nyitott pincészete mellett Hajdújáráson. Az étterem neve a pincészet egyik büszkeségére, a noszai dombon 1880-ban telepített, a filoxéravészt túlélt, tehát az anyaföldbe saját gyökérzetével kapaszkodó Kadarka ültetvényre utal, mely alighanem a világ legidősebb Kadarka-ültetvénye. A beltér megannyi ötletes megoldással szolgál, szerves egységben állnak össze a trendi, avantgarde-nak nevezhető s a hagyományos dekorációs elemek. Az árnyas lugas rálátást biztosít a birtok szőlő- és zöldségültetvényeinek egy részére. Amikor egyikünk erős paprikát kért a halászléhez, vendéglátónk felpattant, és a húsz méterrel odébb fekvő paprikatövekről tört néhány darabot.
A séf Berze Dániel, aki dolgozott többek között a fővárosi Mák bisztróban és Olimpiában, mellette commis és sous chef egyszemélyben a Tiszavirágban gyakorlatot szerzett, húszas éveinek legelején járó magyar anyanyelvű kínai szakács, Zhang Chong Xin. A honlapon megnyerő krédó olvasható, amit visszaigazol a tapasztalat: „az aktuális természeti szezon legtisztább ízeit tálaljuk a legősibb hagyományokra építve, modern felfogásban újragondolva organikus alapanyagokból. Érlelt helyi organikus sajtok Kenyeres Emil, Ubori Endre, Sárkány Jenő manufakturájából, tradicionális kovászos kenyér házi vajjal, zöldfűszerekkel az organikus helyi kertészetünkből (…)”. Az étlap állandó változásban van, kísérletező konyhát visznek, egyszerre merítve a magyar és nemzetközi gasztronómiai tradícióból. Állandó, á la carte étlap nincs, hetente változik a kínálat, egyes elemek akár napi szinten. Csak hétfogásos degusztációs menüt kínálnak borokkal kísérve.
Az árak értékarányosak. A hétfogásos menü ára borkísérettel együtt 50 euro.
Kovászos kenyérrel, madársóska hajtásokkal, kovászolt káposztával és fenyőrüggyel „körített” mákos szalonnával indítottunk, ezt követte egy paradicsom-szimfónia, melynek keretében az alapanyag hét formában került a tányérra, majd rántott tojássárgáját tettek elénk, amihez koriander-olajat, fekete fokhagymás majonézt és sült paprikacsíkokat adtak. Miután a tojássárga belseje folyós maradt, össze is súgtam egyik főzésben szintén járatos társammal, hogy ezt vajon miként készítették el. Pár órával később megtudtuk: a 64,5 fokos tojássárgája némi ügyességgel már panírozható. Az eredmény a társításokkal együtt: mesés. Egy rendkívül komplex és koncentrált szűrt halászlé következett, aminek betétje szürkeharcsa-carpaccio volt, ezt egy másik halfogás követte: nyurgapontyhab céklával és burgonyaszirommal. A húsimádókra is gondoltak, a két halfogás után enyhén füstölt, szaftos, roséra sütött duroc-tarja kápráztatott el, amit csicsókával, rókagombával és pecsenyemártással kínáltak. A „predesszert” tormás cékla-sorbet volt mentaolajjal és kekszmorzsával, majd következett a ház asszonya, Maurer Irénke által jegyzett ropogós burokban felszolgált szarvasgombás trüffel. A borok mellé komponált ételsor életem egyik legkiemelkedőbb gasztro-élménye volt.
A kiszolgálás kedves, udvarias, szívélyes, a kommunikatív, mély gondolkodású borász-házigazda-tulajdonos is többnyire jelen van az étteremben.
Az itallap gerincét a pincészet igen széles borválasztéka képezi, melyhez a szőlő egy része a csongrádi borvidék elcsatolt részén, a környéken terem, másik része Szerémség történelmi dűlőiben. A borokon kívül kínálnak kávét, teát, helyben főzött szörpöket, limonádét, alkalmanként kombucha teát is.
Értékelés
Összélmény: 5+ pont
Konyha: 5+ pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5+ pont
A hely állandó étlappal és meghatározott nyitvatartással működő egységként bezárt, de hétvégenként előzetes bejelentkezés alapján látogatható. A séf a borász-tulajdonos felesége, a Kurucz Attila, Berze Dániel és Zengő Csongor mellett edződött Mauerer Irénke, aki továbbra is fine dining fogásokkal kápráztatja el a betérőket.
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@maurer.rs címre