Az Egri Vár szívében működő 1552 Boutique hotelben 15 tematikus szobát alakítottak ki. Az egyedülálló lokációjú hotelhez tartozik a város egyik legjobb, azonos nevű étterme is. A beltér igényes, az ablakszerű vitrinekben szépen elrendezett borok és borospoharak, a termeket elválasztó, középkori hangulatot árasztó falakon fekete táblán a napi ajánlat olvasható. Nyáron a teraszról a kilátás fennséges. Hasznos tudnivaló, hogy aki az étterembe igyekszik, nem kell kifizesse a belépőt a Várba, kap a pénztárnál egy „igazolólapot”, amit le kell adni a vendéglátóegység személyzeténél.
Kortárs magyar konyhát visznek, néhány nemzetközi fogással színesítve az ételválasztékot. 2024 februárjában kínálnak többek között szilvásváradi pisztrángot halászlémártással, rakott túrós csuszával, szalonnapörccel, halbőrropogóssal, bükki szarvasragut vargányagombával, sztrapacskával és mangalicapörccel, értelt Angus bélszínt fehércsokoládés szarvasgombás burgonya-szufléval, pecsenyemártással, brokkolini-vel, török kávés csokoládétortát és mákos gubát. A séf Berecz Ádám, akit sokan (így mi is) a sarudi Sulyom étteremből ismernek, de dolgozott már korábban is az 1552-ben.
Ettünk intenzív ízű, jól sikerült egries húslevest, talán egy cseppet vissza lehetett volna fogni a sót a szép színű, koncentrált lében. Az erdei gombás, savanyúkáposztás füstölt tejfelhabos muflonleves a műfaj erős képviselőjének bizonyult, ízre, állagra, tálalásra egyaránt megnyert minket. A pácolt hagymákkal, fürj tojással tálalt marhatatár ízletes, a mellé adott pirítós lehetne meggyőzőbb. A csicseriborsó-csipsszel, fekete kalamata morzsával és mikro-zöldekkel tálalt céklás humusz ízletes volt, hiba viszont, hogy az étlap ígéretével szemben nem naan kenyeret adtak mellé, hanem készterméknek tűnő görög pitát. A bajor káposztával, kemencés burgonyával és pecsenyemártással tálalt csülök ízletes, élvezetes. A kenyérpudinggal, grillezett répával, tejfölhabbal és mustárkaviárral körített vadas nyúlcomb kiemelkedő tányér, az egyik legjobb nyúlfogás, amit valaha kóstoltam.
A kiszolgálás udvarias, szakszerű.
Az Asahi multicég termékei mellett (Dreher, Pilsner Urquell, Kozel stb.) tartanak Tiltott Csíki Sört is. A habzó tételeket ide számolva közel harminc, zömmel egri, minőségi bort kínálnak, kivételt csak a pezsgők képeznek. A nemes nedűk felét decire is kimérik. Pálinkáikat a Márton és lányai, valamint a Panyolai főzde termékei közül válogatták, az import töményitalok kevéssé érdekesek.
Értékelés
Összélmény: 4,75 pont
Konyha: 4,75 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a etterem@1552.hu címre