Bakos Attila vendéglőjének beltere meghitt, megnyerő, szerethető. A falon megannyi berámázott kicsi kép, köztük családi archív fotók is, továbbá festmények, feszületek. A tulajdonos keresztény-nemzeti értékrendje egyértelműen kiderül a piros fehér zöldgyertyát, Wass Albert fotót, Nyírő József kerámia-plakettet, címeres magyar zászlót, kokárdás népi női ruhát is integráló dekorációból. De ha a dekoráció ehhez nem elég, segít a honlap és az étlap. Az előbbin szívmelengető sorok köszöntik az olvasót Dr. Barsi Balázs ferences szerzetes tollából “”Hospes venit, Christus venit!” – mondták a régi szerzetesek, akik Európa első vendégfogadói voltak – azaz, „Vendég jött, Krisztus jött!”

Ez a kis vendéglő alkalmas arra, hogy egy baráti társaság, egy család, – ha már el is szakadt attól az egyetlen igazi ASZTALTÓL, az OLTÁRTÓL, legalább itt készüljön a szeretet örök asztalának vendégségére, a Bárány lakomájára, ahová minden ember meghívást kapott.

A dicsőségesen föltámadt Jézusnak már nincs szüksége a mi ételeinkre, de nekünk szükségünk van az Ő jelenlétére, ezért hívjuk: “Édes Jézus légy vendégünk! Áldd meg, amit adtál nékünk! Ámen.

Az étlap is tartalmaz szellemi-lelki csemegét, az imént idézett sorok, valamint Szívós István olimpiai bajnok vízilabdázó gondolatai mellett Koltay Gábor filmrendező köszöntő üzenetét is olvashatjuk: „”Ki szívét osztja szét, ő lesz a Remény.A magyar vendéglátás legszebb hagyományait folytatva ebben a hatalmas világfolyamban ez a hely a szeretet, a megértés kicsiny szigete, ahol finom ételek és nemes italok mellett egymás gondolataira is figyelünk, hogy aztán megpróbáljuk szebbé és jobbá tenni a világot.” Kétségkívül, a családi szentélyt idéző étterem ad egyfajta megtisztulás élményt.

A dicséretesen rövid és áttekinthető étlap a hagyományos magyar konyha fogásaira alapoz. Az általunk rendelteken kívül kínálnak halászlevet, szekfűgombás krumplilevest, ófalusi sáfrányos lakodalmas levest házi májgombóccal, borókás szarvaspörköltet sós burgonyával, áfonyalekvárral, bécsi szeletet csirkéből, roston sült fogast lecsós rizzsel, pontyot mediterrán salátával és harcsapaprikást túrós csuszával. Önkiszolgáló salátabárt is működtetnek.

Nyitófogásunk nyírádi vargányakrémleves volt füstölt szarvassonkával fokhagymás pirítóssal. A leves selymes, intenzív vargányaíz uralja, hamar elfogy. A csülkös pacalba füstölt csülök került, szaftja lehetett volna sűrűbb, pörköltszerűbb, de megelégedésünkre szolgált. Savanyúságot a salátabárból vettünk hozzá. Mi csípősen szeretjük a pörköltet, így örvendtünk, hogy az asztalon volt a só- és borsdaráló mellett chilidaráló, továbbá szárított erőspaprika és Erős Pista is. A túrógombóc állaga kicsit vizenyősre sikeredett, ízre egyébként jó volt. Édes tejfellel tálalták, epermártással díszítették, majd porcukorral, narancscikkel, őszibarackbefőttel és mandulaforgáccsal díszítették.

A kiszolgálás helyhez illő, kedves, családias.

Az import töményitalok kommerszek, tartanak viszont Szicsek és Panyolai pálinkákat. A sörök nagyipari multitermékek, pedig az étterem filozófiájához jobban illene a tapolcai Stari főzde Fehérlófia, Hamvas vagy Gizella söre, netán a Szent András sörfőzde Magyar Vándora, Betyárkirálya vagy Napkincse. Az igényes kiállítású borlap Gottfried Benjamin Hancke „A magyar bor dicsérete” című versével indít. Kínálnak hatféle folyó bort, melyeknek a termelőjét nem tüntetik fel. Minőségi tételek palackban kaphatók, kilenc neves környékbeli borászat egy-egy borát válogatták össze, minden egyes pincészetről rövid leírást adnak. Hét olasz bor szerepel a választékban.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a attila@bakosvendeglo.hu címre