Kovács Bea mára már legendássá vált, Kisapátiban működő, egész évben nyitva tartó pékségének szezonális reggelizője Ábrahámhegyen. „Borvidéken kenyeret sütni kiváltság” – fogalmazta meg egy interjú keretében a tulajdonos, aki a pékséget missziónak tekinti. Azokhoz akart csatlakozni, akik küldetésnek érzik, hogy a Balatont egész évben életben tartsák. A Búzalelke vadregényes, erős-parkos környezete mesebelinek hat, idillikus családi együttlétek ideális helyszíne. A beltér is igényes, hangulatos. Az asztalon pohárban búzakalász, a nyerstéglás épület ablakában fűszernövények és virágok vegyesen ültetve.
Kenyereik az legjobbak közül valók, de nem maradnak el mögöttük a péksütemények sem. Ottjártam idején, 2022 nyarán a „reggeli” rovatban kínáltak az általam rendelteken kívül foccacciaból készült sajtos sonkás majonézes szendvicset, brióst és croissant-t vajjal vagy lekvárral, Élő bolygó joghurtot saját granolával, szederlekvárral, a péksütemények címszó alatt vajas és csokis croissant-t, meggyes galette-et, mandulás kétszersültet, gyümölcsös pitét, banánkenyeret, marcipános teasüteményt és baszk sajttortát.
Kifejezetten jó volt spenótos quiche, ha tennének mellé kis salátát, az szebbé és üdébbé varázsolná. A Serrano sonkás-fügés sajtos szendvics ízletes, jó harapásélményt ad, jégsaláta helyett rukkolával vagy levélegyveleggel jobb lenne. A croissant csodás.
A kiszolgálás kedves, udvarias, a pultosok s a felszolgálók igyekeznek állni az állandó rohamot. A hely nagyon népszerű, így időbe telik míg az ételünkhöz jutunk, ide nem tanácsos sietősen beülni.
Nyolcféle helyi bort, illetve pezsgőt kínálnak a legjobbak táborából, a 2HA-tól, Gilvesytől, Szászi Endrétől és Bencze Istvántól, ezek közül ötöt decire is kimérnek. Ihatunk még kávéspecialitásokat, Zhao Zhou teákat és kézműves szörpöket.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Ételek: 4,75 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a buzalelkepekseg@gmail.com címre