Az Arquitecto Pitpit tapas bárt a 2013 óta sikerrel működő Padron tulajdonosai nyitották 2022 tavaszán Budapest egyik ikonikus, az Almásy, majd az Andrássy grófok által lakott épületének pincéjében. Nyáron a főváros talán legszebb, leghangulatosabb belső teraszát is ők üzemeltetik. A sajátos név megfejtése egyszerű, az „arquitecto” arra utal, hogy az említett Ötpacsirta utcai épületben működik a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara is, a „pitpit” pedig spanyolul pacsirtát jelent. A beltér hangulatos, igényes, egyedi, bár helyenként kissé kopottas. Gelencsér Dóra a Travelo honlapon annyira plasztikus leírását adta a környezetnek, hogy annál jobban aligha lehet megragadni az atmoszféra lényegét: „A spanyolos életérzést (…) olyan dekoratív elemekkel érik el, mint a színes, csíkos kárpitok a falakon, az óriási festmények, amik az utazásaikat, a gasztronómiai felfedezőtúráikat örökítik meg. De az ívelt egyedi lámpák, illetve Kovács Margit szenzációs mozaikja is a szenvedélyes, bohókás hangulatot erősíti. (…) Egyfajta lazaságot, személyességet akartak adni a térnek úgy, hogy közben megőrizzék a századfordulós, kicsit pusztulós eleganciáját. Ha beülünk, láthatjuk, hogy teszik ezt fekete vas keretbe foglalt márványasztalokkal, egyedi lámpákkal, thonet székekkel, (…) színes kárpitokkal, és Füredi Tamás óriási képeivel, melyek még akusztikai panelekként is működnek a nagy térben. A festményeken egyébként Marciék gasztroútjai elevenednek meg. Azok a spanyol helyek, ahova a csapat a séfekkel együtt elutazott kóstolni és inspirálódni”.
Az étlapot hét részre tagolták, a változó ételek rovatával indítanak. 2023 áprilisában kínálnak tintahal-krokettet saját tintájával festve, édeshagymás piquillo salátát (a piquillo piros színű spanyol chilipaprika, magyarul „kis csőrt” jelentő nevét formájáról kapta), szardellás olajbogyós pepperónis baszk nyársat és paprikaolajos ecetes szardellát. Ezt követik a csipegetni való előételek (a legizgalmasabban talán a gesztenyemézes mallorcai kolbászkrém és az iberico véres hangzik közülük), a tengeri fogások, mi főként ezek közül válogattunk, a húsok (pl. báránycsülök fekete lencse taboulleh-val, csontján tálalt fűszeres bikafarok), a zöldségételek, a dipek és desszertek.
Megrendeltük az új fogások egyikét, a narancsos, vajas, fokhagymás mártásban kínált langusztint, mely remeknek bizonyult. A kellemesen krémes brava szósz remek, szépen hozza a sült paprika aromáját. Kiváló gyökérkenyeret sütnek helyben, ezt kár kihagyni, annál is inkább, hogy majd’ minden fogás tunkolásra csábít. Mint például a „faszénen sült zöldségek”, mely az étlap leírása szerint tartalmaz, „padlizsánt, piquillo paprikát és hagymát sok-sok olívaolajjal”. Ilyen jót ritkán ettem a műfajban, annyi pörzs amennyi kell, a natúr ízeket el nem nyomó ízesítés, s persze jó minőségű olaj. A vacsora közepe táján kaptunk egy kis ajándékkóstolót, szarvasgomba ízesítésű spanyol tortillát, ez sem okozott csalódást. A végére hagytam a tőkehal ceviche-t, mely egyfajta műfajcsúcs. Abból az alapötletből indultak ki, hogy a vegetariánusoknak is nyújtsanak ceviche-élményt. Kétféle tengeri algát, a megszokott, füvet idéző zöld mellett a fodros petrezselyemre emlékeztető, levélszerű ír vöröset kevertek össze sok zöld korianderrel, chilivel és citrusok levével, melyek közül ízben a maracuja a domináns. Ehhez jön a marinált tőkehal a klasszikus variánsban. Az eredmény katartikus, robban a szájban. Záróakkordként a ház részéről kaptunk egy „leche de tigre”, azaz tigristej nevű koktélt, közelebbről ceviche levére előttünk öntött tequila-t. Izgalmas, ötletes befejezés.
A kiszolgálásról csak felsőfokon szólhatok. Kasza Árpási Miksa szívélyes, segítőkész, kommunikatív, ha egy kérdésre nem tudja egyből a választ pillatok alatt érkezik a precíz információval. Hasonlóan nyitott, érdeklődő és felkészült szakember Pusztai Gábor üzletvezető is, akinek már távozófélben gratuláltunk a hely teljesítményéhez, negyed órás izgalmas szakmai beszélgetés lett belőle az épület múltjáról, a szobrokról, az egyes termek eredeti rendeltetéséről, a zenei háttérről, s persze különféle gasztronómiai kérdésekről, az ételek megalkotásának folyamatától elegészen az italválaszték összeállításáig.
Az italfront nyilvánvalóan borhangsúlyos, ahogy azt a tapas bárokban megszokhattuk. A habzókkal együtt 23 spanyol bort kínálnak, melyek felét decire is kimérik. Csapon a Bohumil Hrabal születésének 100.-ik évfordulójára főzött kiváló Postrizinske Hrabaluv Lezak sört tartják, palackban kapható Moritz Red Ipa, illetve Lager, valamint Peroni. Figyelemre méltó a töményitalválaszték, műfajonként 4-5 rumot, gint, whiskyt és tequilát tartanak, jól összeválogatva, látványosan kerülve az érdektelen tömegtermékeket.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a hello@pitpit.hu címre