A Füge Biatorbágy 2023 februárjában nyitott gourmet étterme. Belépve az a fajta fesztelen, szolid nagypolgári elegancia fogad, ami több csillagos magyar étteremnek is sajátja s ami talán a legalkalmasabb egy meghitt vacsorához. A belsőépítész kiváló munkát végzett. Hajópadló, gerendás mennyezet, kényelmes bútorzat, igényes pohár- és étkészlet várja a vendéget. Minden asztalnak van saját kislámpája, amit bekapcsolhatunk, ha kevesellnénk a szemgyönyörködtető világítótestekből sugárzó fényt. Rengeteg szépen elrendezett élő zöld növény díszíti a belteret és az egyelőre még használaton kívül álló belső kerthelységet.
A konyha igényes, kreatív és bátor. Sőt, merész. Nem minden étel annyira katartikus, mint amilyennek minden bizonnyal szánták, de valamennyi ötletes és komoly felkészültségről tanúskodik. S ami talán a legfontosabb, egy itt elköltött vacsora arra csábít, hogy végigkóstoljuk a teljes étlapot. Ami nem is lehetetlen, a választék bizalomgerjesztően szűk, kínálnak három előételt, két levest, hat főételt és három desszertet. Ezidőtájt többek között marhatatárt, kakaslevest daragaluskával, csirkemell supreme-t céklával, csipkebogyóval, sóskával és kendermaggal, rántott fledermousse-t burgonyapürével, pisztáciával és marokkói citrommal, kacsamellet mángolddal kölessel, sós almával, kamillával. Minden fogás mellé bort is javasolnak az étlap szerkesztői. A párosítások érdekesek, akár működhetnek is, szemre egyedül a Zweigelt tűnik soknak a rántott „denevérhúshoz”. A konyhát Tóth Ádám vezeti, akinek előéletéről annyit sikerült megtudni, hogy nem azonos a Séfek séfjében szerepelt névrokonával s hogy külföldön szerzett tapasztalatot. Helyettese Keztyüs Ádám, aki olyan kiemelkedő éttermekben is dolgozott, mint a Café Pierrot, vagy az etyeki Rókusfalvy fogadó. Munkájukat Nyisztor Krisztián szakács segíti, aki a Larusban és a Solli étteremben szerzett tapasztalatot.
Fogadófalatként helyben sültnek tűnő bagettszerű kenyeret, sörélesztővel szórt vajat kaptunk, majd egy nagyon izgalmas mangóhabot klorofillolajjal finoman körbeöntve, s pirított hajdinával megszórva. A kezdés több, mint bíztató. Az általunk választott két előétel, a málnával, céklával, csalánnal s helyben sült egyedi ropogóssal társított sertésagyvelőkrém, valamint „sárgarépa, yuzu-kardamom, shiso, kókusz, hajdina” névre hallgató kompozíció virtuóz tálalású, merész és élvezetes. Egyiket sem mondanám átütőnek, de mindkettő izgalmas, meghökkentő. Némi disszonanciát a pudingszerű kókusz jelentett számunkra a vegetariánus fogásban. A zsázsás mangalicát jóbarátunk sajnos karalábé nélkül rendelte, de még így is pazar volt, ami a megcsonkított fogásból maradt. A vegetariánus zellerfogás (teljes nevén: „zeller, mogyoró, fekete káposzta, élesztő, spárga”) katarzismentes, de érdekes, különleges és alapvetően jó, akárcsak a „csokimousse, kesudió, tőzegáfonya, málna” elnevezésű desszert. Kiemelkedőnek bizonyult a selymes fehérspárga velouté, melyet mandulával, paszternákkal, maracujával és cukorborsóval társítottak. Kulináris orgazmust a fogas jelentett, ezt ítéltük a vacsora legjobb tányérjának. A szépen hőkezelt halat passiógyümölcsös hollandi mártással, csodásan díszített sült karfiollal körítették és kale-val, valamint katsuobushival (más néven bonitó, azaz tonhalpehely) tették még izgalmasabbá.
A kiszolgálás udvarias, kedves, közvetlen, mindkét ifjú hölgy szívélyes és kommunikatív.
A borválaszték 22 tételes, minőségi magyar és import borokból válogatták össze, valamennyit kimérik decire is. Az Etyek-Budai borvidéket, mely lényegében körbeöleli Biatorbágyot mindössze két bor képviseli. A töményitalok között kommersz és prémium termékek egyaránt fellelhetők, a pálinkákat, két élvonalbeli főzde, a harci Brill és a békéscsabai Árpád szállítja. Nem bántuk volna, ha egy Warsteiner pilsnerrel kiegészített Paulanert szortiment mellett a magyar kisüzemi kraft főzetek megjelennének a sörválasztékban. Rokonszenves, vendégbarát megoldás, hogy két kancsó vizet tesznek az asztalra (szénsavasat és menteset) kérés nélkül, melyek nem kerülnek fel a számlára.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a fuge@lasercorner.hu címre