Tiszafüred az „ember alkotta paradicsom”, a Tisza-tó fővárosa. A több, mint hétszázötven esztendős múltra visszatekintő, tizenkétezres lélekszámú településnek gasztronómiai szempontból van még tere a fejlődésre, de vendéglátása már most is büszkélkedhet néhány olyan nevezetességgel, melyek nem adatnak meg minden hasonló nagyságú városnak. A város legjobb étterme vita felett a 2021-ben nyitott Mariska, mely az országos toplistákra kívánkozik, ha tartják a szintet, az észak-keleti országrész egyik etalon helyévé és számon tartott gasztronómiai célpontjává válnak. A bejáratnál fémből kivágott szürkemarha-sziluett, koponyával ékítve. A beltér és a terasz érdekes ötvözetét adja a modern és a hagyományos dizájn-elemeknek, sikerült olyan összhangot teremteni, mely vendégmarasztaló és otthonos. Az asztalon Miska-kancsó, aminek ikertestvére meg is vásárolható az étteremben.

A hagyományos magyar ételekre alapozott választékot néhány nemzetközi fogás egészíti ki: Cézár saláta, narancsos kuszkusszal körített grillezett sajt, három hónapos borjú gerincéből készült „Wiener Mariska (Marischka?)”. A Facebook-oldalukon olvasható világhálós bemutatkozás rövid és velős, a honlapon sem találunk többet: „Saját termelésből és nagyrészt helyi alapanyagokból főzünk, sütünk kiváló technológiával, remek receptekkel, fantasztikus csapattal. A Tisza-tó és a Hortobágy határán, Tiszafüreden új éttermi filozófiát valósítunk meg.” A tulajdonos a welovetiszato.hu alapító főszerkesztője, Barabás Csaba Heinz, és felesége Judit, akik többévtizedes gazdasági vezetői karrierjüket cserélték a vendéglátós életre.

Fogadófalatként tarte-formába zárt, majd kis cikkekre vágott császár-rillette-et kaptunk. Falatnyi, ötletes kezdés, mely alkalmas a várakozás felfokozására. Nagyobb társasággal ültünk le enni, családi körben, így alkalmam volt minden rendelt fogást végigkóstolni, jómagam egyébként haltepertőt és halászlevet kértem. A haltepertőnek tökélyre fejlesztették az elkészítési technológiáját, a halhús friss, ropogós, nem túlsült, nem olajos, egyszerűen tökéletes, hasonlót – de nem jobbat – csak a Drávaszögben ettem. Marinált lilahagymát és hagymás-paradicsomos bruschettát adnak hozzá. A selymes, homogén, kellően koncentrált halászlé, jó tartású, kicsattanó frissességű halhússal újabb telitalálat, akárcsak a hasonló filozófia mentén készült tiszta, intenzív ízű kakas- és májgaluskaleves. A levesek mellé kért kovászos kenyér csúcsminőségű. A nokedlivel kínált csirkepörkölt a hagyományos receptúra pazar rekonstrukciója, ízre-állagra egyaránt remekbe szabott étel, akárcsak mellé adott uborkasaláta, egyedül a tejfelhab jelez némi új hullámos elkötelezettséget. Remek volt a kelkáposztás burgonyapürével és lilakáposztalekvárral körített kacsacomb, a fehérboros póréhagymás burgonyakrémmel, laskagombás spenótágyon tálalt süllőfilé, a felvidékiek által is megirigyelhető sztrapacskával társított ropogós, szaftos malaccsászár, s a helyi alapanyagokból – többek között koktélparadicsommal – készült „tökéletes tojással” kísért lecsó. A friss halból jól elkészített fish and chips tálalását még lehetne finomítani, jelen formájában nem üti a többi fogás látványszintjét. A Mariskában ízben-állagban, alapanyag-frissességben nincsenek gyenge pontok, a színvonal egyenletesen magas, ezt a következtetést erősítette az utolsó kör is. Mind a négy desszertet kikértük – kínálnak somlói galuskát, madártejet habcsókkal és eperrel, minden mentes brownie-t vegán vaníliafagyival és gyümölcs coulis-val, valamint túrógombócot mézes-puszedlis tejfellel és liofilizált málnával – ezek egy remekbe szabott éttermi élmény méltó zárásának bizonyultak.

A kiszolgálás kifogástalan. Felszolgálónk udvarias, szívélyes, kommunikatív, amikor látja, hogy mélyebben érdekel a téma, felajánlja, hogy kihívja a séfet. Éltem a lehetőséggel. Gerlai Attilával, akit a „Séfek séfe” című műsorból ismertünk, tanulságos volt elbeszélgetni az étterem filozófiájáról és a környékbeli gasztronómia jelen állapotáról.

Az itallap igényes, egyedül azt érthetetlen, hogy csak nagyipari multisöröket kínálnak. A töményitalok között több prémium tételt is találunk, a borválaszték igényes, kilenc import tétel mellett a Sauska Tokaj, valamint az egri Soltész pince hét-hét borát kínálják néhány kivételtől eltekintve decire is.

A Tiszató környékének egyik legjobb étterme 2023 október elsején a Facebook oldalán búcsúzott el vendégeitől.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@mariskaetterem.hu címre