A kétezres évek nyitott borvendéglő, mely a jogi szaknyelv zsargonjával vitt színt az étlapba és itallapba. Az előételek „előzetes”, a levesek „alibi”, a vegetariánius ételek „szigorított”, a desszertek „bűntett címszó alatt szerepeltek. A három szintű hely belső kiképezésében a nyers tégla és a pácolt fa dominál többnyire, némi ipari dizájn beütéssel. A konyha az új üzletvezetéssel, a kétezres tízes években ugrott egy szintet, eltűntek viszont a bírósági iratmappákat idéző bor- és itallapok, valamint az előbb idézett ötletes ételmegnevezések. A bor, mint központi elem megmaradt, tartanak színvonalas borvacsorákat is, egy-egy jeles magyar borász nedűi köré építve. Az ínyencek nem jártak rosszul a változással.
A honlapon olvasható ars poetica-t visszaigazolja a gyakorlat, annyi megjegyzéssel, hogy az ételválaszték jelentős része inkább nemzetközi: „Közel százféle magyar borral, folyamatosan megújuló kínálattal, friss, a szomszédos Vásárcsarnokból származó alapanyagokból készülő táblás ajánlattal várjuk vendégeinket, akik egy klasszikus magyar bisztróba vágynak.” Az étlap rövid, igényes, jól átgondolt, lényegében minden fogás kóstolásra csábít a balzsamos fügével és házi kaláccsal kínált roston sült libamájtól a humusszal, szőlővel és dióval társított sült karfiolon, az osso buco-n, gravlaxon, csirke supreme-en át a friss lecsóval és pirított burgonyával körített vákuum alatt készült malaccsászárig.
Az árak értékarányosak. Előételek 1990 és 2950, levesek 1750 és 1990, főételek 2850 és 4950, desszertek 1490 és 1850 forint között kaphatók.
Nyitás után rendszeresen megfordultam az étteremben, de a 2.0-ás változatot csak 2021 szeptemberében volt érkezésem tesztelni. Séfüdvözletként apró tégelyben kacsapástétom érkezett, fekete majonézzel, kapros kukorica- és sült baconmorzsával megszórva. Remek kezdés. A kapros juhtúrógombócokkal kínált selymes, koncentrált, harmonikus uborkaleves a műfaj egyik csúcsa volt. Következő fogásom megjelenésre, ízre és állagra egyaránt kiváló, pazarul tálalt lazacpástétom volt, amit üdén savanykás uborkavízzel öntöttek körbe. Nem okozott csalódást a félújhullámos bloggercukrászdák desszertjeire emlékeztető trópusi gyümölcstorta sem. Záróakkord egy ajándék amarettos puszedli-macaron volt.
A kiszolgálás kifogástalan. Kedves, udvarias, szakszerű.
A borkínálat impozáns, a poharazott választék is igen széles. A töménypaletta szűk, de igényes, a csapolt nagyipari multisör mellett tartanak két minőségi, kisüzemi főzetet is.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@borbirosag.com címre