Lumiére étterem

  • 1 330

A jugoszláv háború idején súlyos károkat szenvedett Eszéken ma már nem látni a három évtizeddel ezelőtti nyomait. E város a tizennégyezres horvátországi magyarság kulturális központja, annak dacára, hogy a település 108.048 lakosából a legutóbbi népszámlálás idején mindössze 979-en vallották magukat magyarnak. A rangos Gault Millau kalauz szerint a város egyik legjobb étterme a Lumiére, mely 12,5 ponttal rendelkezik. A terasz és a beltér egyaránt igényes, gondos kiképezésű. Eredeti világítótesteket használnak, ezek közül az articsókaszerű ezüstöset emelném ki, elegáns a borhűtő, mely dekorációs tárgynak sem utolsó. Zöld növények, a derékmagasságú térelválasztó falappal fedett, vitrinbe zárt hasított fa felstószolva. Az asztalon minőségi pohár- és étkészlet.

Az étlap gerince nemzetközi, azon belül mediterrán. Kínálnak többek között polipsalátát, tonhal- és marha-carpaccio-t, minőségi sajtokat és felvágottakat, beleértve a helyi kulent, olasz és helyi stílusú pasta-kat, vákuum alatt készült kacsamellet szilvamártással, teriyaki csirkét, bélszín-steaket szarvasgombás vagy gorgonzola szósszal, fehér-fekete csokiszuflét és almával, birssel, chia-magokkal készült sajttortát.

Az árak értékarányosak. Előételek átszámolva (egy kivételével) 2100 és 5600, levesek 1200 és 1700, főételek elsöprő többsége 3500 és 5600, desszertek 1800 és 2300 forint között kaphatók.

Rendeltem egy „zöld levest” (green soup), melyet az étlap leírása alapján cukkiniből készítettek avokádóval és gorgonzolával. Ízre, állagra egyaránt meggyőző volt, kellemesen selymes, az alapanyagok együtt remek ízhatást adtak. Került bele betétnek egy kis pirított cukkini, ezt a részét lehetett volna kicsit gazdagítani, fantáziadúsabbá tenni. Helyben sült, jól sikerült lepénykenyeret adtak hozzá. A második fogásomat az előételrovatból választottam, tintahalragut kértem, amit grillezett polenta-koronggal körítettek. A hal friss volt, állaga kiváló, a szaft tintás ízesítése jól sikerült, a köret kifogástalan, a műfaj remeke. Desszertképpen szarvasgombás túrógombócot kértem, amit muskotályos borsodóban tálaltak, a jó tartású, jó ízű, kellemesen szarvasgombás gombóchoz jó volt a nem túlédesített mártás.

A kiszolgálás udvarias, szakszerű, kissé személytelen.

A sörök nagyipariak, de tartanak közel félszáz minőségi bort, főként helyi termelőktől, s a tömények között is akadnak érdekes helyi párlatok.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4,75 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a lumiere.osijek@gmail.com címre