Dicsőszentmárton bő húszezres lélekszámú város, mely egykoron Kis-küküllő vármegye székhelye volt. 1910-ben 4.417 lakosából 3.210-an vallották magukat magyarnak, a legutóbbi népszámláláson 22.075 dicsőszentmártoniból már csak 3.163 volt magyar. Az Art Club a város központjában működik, 2004 óta a település meghatározó vendéglátó egysége. Befogadóképessége hatalmas, termei zegzugosak, hangulatos, igényes a kerthelység és a nyers tégla által uralt beltér egyaránt. Az egyik terem galériázott, a korlát és a csillár kovácsoltvas, a falon berámázott kisebb-nagyobb fekete fehér fotók. A fal egyik beszögellésében polc könyvekkel és sárgaréz dísztárgyakkal. Az ételek mellé menzára illő ipari bors- és sószórót, nagyipari ecetet és napraforgóolajat hoznak ki. Érthetetlen, hogy az olasz konyha által dominált, átlagnál igényesebb helyen miért nem balzsamecetet és olívaolajat tesznek a vendég asztalára.

Az étlap az olasz konyha klasszikusai mellett a román konyha kedvelt fogásait kínálja: csorbákat, krémleveseket, paska-kat, csirke-, marha- és sertéshúsokat sütve és rántva, beleértve a csülköt, oldalast, steakeket és burgereket. Sütnek lazacot, pisztrángot és tőkehalat. Sokféle pizzát kínálnak, a klasszikusok mellett saját ötlet alapján is, beleértve olyan vitatható kompozíciókat, mint a gulyáskrémalapú marhahúsos „gulyás-pizzát”, a szintén gulyáskrém alapú gombás-túrós-pritaminpaprikás-kolbászos magyarnak mondottat, s többféle csirkemelles változatot. Tartanak klasszikus tojásreggeliket és szendvicseket is. A palacsinták, csokiláva és túrófánk mellett a desszertek között találunk tarte-okat és krémest is.

Az árak kedvezőek. Leveseké (átszámolva) 1000 és 1400, pizzáké és pastaké 1200 és 2200, főételeké 1200 és 2300 (a marharostélyosból készült steaket is beleértve), desszerteké 1000 és 1500 forint között mozog.

A tenger gyümölcseivel készült spagetti jól sikerült, megfelelően fűszerezték, főként ügyesen adagolt fokhagymával és petrezselyemmel, a kagylók és rákok frissek, finomak, azt nem bántam volna, ha a páncéljában felszolgált ráknak kiveszik a tápcsatornáját. A tőkehal mirelitáruból való, de élvezhető, akárcsak a jó tartású, jó ízű petrezselymes krumpli. A vegyes savanyúság átlagos. Az ízletes sütésmentes gyümölcsös sajttorta mártása készterméknek tűnik.

A kiszolgálás kedves, udvarias.

Húszféle bort kínálnak erdélyi és Kárpátokon túli pincészetektől, erdélyi dominanciával, néhány import habzó tétel mellett. A sörök zöme nagyipari, de tartják egy kolozsvári kisüzem söreit is. A töményválaszték izgalommentes.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 3,75 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a art_clb@yahoo.com címre