A tragikus sorsú, a történelem során többször is felégetett Nagyenyed 8.663 lakosából 6.497 volt magyar 1910-ben, a legutóbbi, 2011-es népszámlálás alkalmával 22.876 lakos közül 3.364 vallotta magát magyarnak. A település egyetlen magyar kézben levő étterme a város külső részén az azonos nevű panzió keretén belül működik. A beltér egyszerű, kispolgárinak mondható, a tágas kerthelyiség megnyerő, ha eltekintünk a bejáratnál díszlő gipszfigura-gyűjteménytől. A hátsó részben hangulatos filagóriák pörgethető közepű nagy asztalokkal. A vázában művirág.
Az étlap a reggelikkel indít, kínálnak többek között virslit, kolbászt, miccset és tojásételeket. Az ebéd- és vacsoramenü könnyen áttekinthető, tartanak pacal- és sertéscsorbát, tizenkét főételt a csirkemellből készült rántott hústól a Cordon Bleu-n keresztül (az étlapon Gordon Blue) a sertéscsülökig, valamint egy desszertet. Az étlap meglepő módon azt is rögzíti, hogy az ételek zöme fagyasztott áruból készül.
Az árak zavarba ejtően kedvezőek. Levesek egységesen 900 forintnak megfelelő lejbe kerülnek, a desszert 500, a főételek díjszabása 1000 forint körüli, amihez még 350-450 a köret és/vagy a saláta illetve a savanyúság. Az italárak hasonlóak, sörök 350 és 450, borok 1200 és 1700 forint közötti ársávban kaphatóak, fél deci tömény ára 180 és 600 ft között mozog.
A pacalleves házias, jó ízű, a pacal állaga is megfelelő benne. A sertéstarját vékonyra klopfolták, de nem szárították ki teljesen. A csak sóval fűszerezett csirkeszárnyakat ropogósra sütötték bő zsiradékban, a hús élvezhető maradt. A babfőzelék házias, kifejezetten finom volt. A túrófánk formázása amatőr, a mellé adott áfonyalekvárnál ettünk meggyőzőbbet, de a desszert tésztarésze finom volt.
A kiszolgálás kedves, udvarias. A várakozási idő elnyúlt 40 percre, pedig alig voltak az étteremben. A sört szobahőmérsékleten hozták ki. Azt örömmel hallottuk, hogy a csak idényben kínált vegyes salátát a kertben termett zöldségekből készítik.
A töményitalok a házi pálinkát leszámítva kommerszek, négyféle nagyüzemi román bort tartanak egy nem kiugró helyi, termelői tétel mellett. A sörök nagyipariak, a Tiltott Csíkit leszámítva.
Értékelés
Összélmény: 3,25 pont
Konyha: 3 pont
Atmoszféra: 4 pont
Kiszolgálás: 4 pont