A Meridian Zero étterem „Reliva” néven a város legelismertebb éttermeinek egyikeként jött létre, előbb a történelmi központban működött egy hangulatos, igényesen berendezett pincehelységben, majd 2019-ben átköltöztették az egységet a várba, ahol nevet is változtattak 2020 folyamán. Az igényesség és a csapat azonban megmaradt, egyes fogások – mint például az általunk még a régi lokációban is kóstolt stoofvlees (belga sörös marharagu) megmaradt, mint a konyha védjegye. A helynek maga a vár is egyedi, történelmi hangulatot kölcsönöz, különösen a szemgyönyörködtető teraszon szívhatjuk magunkba az elmúlt évszázadok levegőjét. A belteret is méltó módon alakították ki, a boltíves fehérre festett falak között fehér abroszos asztalok, fekete és fehér székek, sok zöld, illetve száraz növény.

A konyha mediterrán, nemzetközi és román ételeket kínál, de feltűnik a gulyásleves is, igaz, hogy a román ételek között. Jó minőségű alapanyagokból dolgoznak, hozzáértéssel és kreativitással. 2021 elején kínálnak többek között tepertő- és burduftúró-krémet, utóbbit háromféle hagymával, szarvasgombaolajjal és lestyánnal ízesítik, továbbá erdei gombalevest, sertéspofát zöldfűszeres barnamártással és joghurttal, bárányragut, vitello tonnato-t, grillezett tonhalat paradicsom salsa-val és hagymatextúrákkal, helyben készült pasta-kat, bélszínt céklamajonézzel és libamájhabbal.

Az árak értékarányosak, a hely színvonalához viszonyítva sok esetben meglepően kedvezőek. A román konyha cím szó alá sorolt levesek és előételek ára átszámolva 1300 és  2000, a nemzetközieké (értelemszerűen drágább alapanyagokból) 2000 és 3500, a főételeké 2200 és 6000, a desszerteké 1200 és 1500 forint között mozog 2021 őszén.

Fogadófalat kellemes állagú, jó ízesítésű fűszervaj friss péksüteménnyel. Előételképpen Foie gras terrine-re esett a választásunk. A hízott szárnyasmáj íze, állaga, színe kifogástalan volt, szakszerűen hőkezelték, pirított brióssal, portói mártással, apróra vágott marinált almával, májhabbal, ehető virággal és málnaszemmel tálalták. Meggyőző kompozíció, remek kezdés. Ízletes, friss ízhatású volt a paradicsomalapú, mediterrán stílusú, tenger gyümölcseivel dúsított halleves is, amit sarkantyúvirággal, zöld hajtásokkal és zöldfűszeres olajjal tettek még izgalmasabbá. Jól sikerült a rákos „nyitott ravioli” is, amit szarvasgombával, rukkolával és tejszínes fehérboros mártással kínáltak. Zárásként vegyes desszertet kértünk, ami aprósütemények négyes gyűjteményét jelentette, nem volt rossz, de sok izgalmat nem adott.

A kiszolgálás példás, szakszerű, felkészült, udvarias, kedves.

A sör és a töményválaszték kötelességszerű, a borlap viszont rendkívül kiemelkedő. Több mint száz tételt kínálnak, ezek két harmada tíz erdélyi és Kárpátokon túli élvonalbeli pincészet kínálatából való, egy harmada gonddal összeválogatott import – francia, olasz, spanyol és újvilági – tétel. A négy ismertebb erdélyi magyar pincészet közül háromnak tartják a borait, egyébként is az erdélyi tájegység nedűi vannak abszolút többségben a borlapon.

Online kapcsolatfelvételre messengeren keresztül van lehetőség.

Teszt időpontja: 2019. november 6.

 

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont