Meghittség, feszengés-mentes elegancia fogadja a vendéget Villány központjában a Gere pincészet színvonalas butikhoteljének földszintjén. A belső tér alaphangulatát a pácolt fa adja: jól karbantartott parketta, egy egész falat kitevő faborítás, „benne” szekrény, borhűtő, kandalló (melybe télen be is gyújtanak), pácolt fából készültek az asztalok és a székek is. A mennyezetbe mélyesztett fényszórókat ügyesen kombinálták a kehellyel lefelé, pohárszékszerűen fellógatott kristálypoharakkal, melyek szétterítik a fényt a teremben. Az egész beltér otthonosságot, meghittséget sugall. Az asztalon kilapított borosüvegen bors- és sódaráló.
Magyar és sváb gyökerű, magas felkészültségű, kreatív, technológiailag is jól felszerelt ínyenc konyhát visznek. Izgalmas, csiszolt, szépen tálalt ételkompozíciók, kiváló állagok és ízek. A kezdet kezdetétől törekedtek arra, hogy helyi alapanyagokból építkezzenek, akkor is, ha a külföldi könnyebben beszerezhető és olcsóbb. Erről az étterem működtetői meséltek nem sokkal nyitás után, első látogatásunk alkalmával. Akkor példaként helyi és az újzélandi bárány nyert említést. Mint a honlapról megtudhatjuk, mára sikerült oda eljutni, hogy saját, szabad tartású gazdaságból származik a kacsa, a csirke, a bárány s a tojás. A Mandula megnyitása óta az ország egyik legjobb étterme. A 2020 novemberének kényszerbezárását megelőző étlapon kínáltak többek között édeskömény krémlevest chilivel és füstölt pisztránggal, kacsamájat rebarbarával, zellerrel és brióssal, tőkehalat karalábéval és stifolderrel, csokoládédesszertet áfonyával és sóskaramellel.
Az árak értékarányosak, a magas minőségnek megfelelőek. Előételek ára 3590 és 3690, leveseké 1790 és 1890, főételeké 4790 és 7290 között mozgott, a desszertek egységesen 1890 forintba kerültek.
Első ízben végigettük a Gere borok mellé komponált ételsort, ami mellé rendeltünk további három fogást. Minden tétel, minden elem a helyén volt, legmaradandóbb a libamájtrilógia valamint a füstölt haltejjel, paprikás mártással és rakott csuszatésztával körített, kívül szép pörzses, belül szaftos bőrén sült fogas volt. Második alkalommal, közel egy évtizeddel később is katartikus fogásokkal kápráztattak el, többek között spenótkrémlevessel, aminek betétje szőlőmagolajban konfitált harcsával és fürjtojás volt kaviárral. Pazar volt az íz- és állagjáték, a leves selymességét nem a tejszín adta, hanem az alapanyag, a friss harcsa, a lágy fürjtojás és a pisztrángkaviár eggyé olvadt a szájban, valóságos íz-szimfóniaként. Azon ritka esetek egyike, amikor az ember szegényesnek érzi a szóbeli önkifejezés lehetőségeit az élmény leírásához. Kiváló volt a galambmell is, amit fokhagymás pecsenyemártással, roppanós zöldbabbal, retekkel és zellerrel tálaltak karfiolpüré ágyon.
A borlapon a Gere, Gere – Weninger valamint a Gere – Schubert borok aktuális választéka szerepel. Az árak kedvezőek, szaküzletközeliek, az Attila cuvée-t leszámítva minden bort kimérnek decire is, beleértve a pincészet két szuper-prémium borét, az Attila cuvéet és az Attila Cabernet Sauvignont. Mint a borlap is rögzíti, rendelhető a pincészet száznál is több évjáratos bora.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5+ pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a etterem@gere.hu címre