Rendkívül hangulatos borétterem Temesvár történelmi belvárosában, egy Monarchia korabeli épület földszintjén. Érdekessége a lokációnak, hogy egy olyan sarkon helyezkedik el, melyet meghatározó mindkét utca visszanyerte – nem jellemző módon – a magyar időkben viselt nevét (Mercy utca és Jenő herceg utca). Magas, boltíves beltér, nyers tégla, a falon berámázott képek és borok esztétikus elrendezésben. A borosüvegek a világítótestek között is megjelennek. Az asztalon jó minőségű olívaolaj, balzsamecet, só- és borsdaráló. Jól megtervezett dizájn, vendégmarasztaló, meghitt atmoszféra várja itt a betérőt. Nyáron az utcán parányi teraszt is üzemeltetnek, mely némi rálátást biztosít a város legszebb terére, a hajdani Losonczy térre, amit a régi temesváriak többnyire Dóm térként emlegetnek. A Gault Millau kalauz szerint ez a város legjobb étterme, amit mi sem vitatunk.
A Vinto nemzetközi konyhát visz, gyakran változó, igényes étlappal. Mind a koncepció, mind a megvalósítás lényegesen túlmutat a helyi vendéglátás megszokott színvonalán, s lényegében bárhol a világon megállná a helyét. Szép tálalás, jó alapanyagok, jó ízek. Az étlapon izgalmas előételek (grillezett polip, különféle tatárok, „foie gras mi-cuit” – jellemzően a csokilávára alkalmazott szakkifejezés, félig sültet jelent nagyjából, itt hízott kacsamájból készítik, alma chutney-val és zöld alma chipsz-szel körítve), helyben készült pasta-k, minőségi halak és húsételek, burgerek, sóskaramellás és kesudiós sajttorta, mákos tarte.
Az árak értékarányosak, az előételek ára átszámolva 2000 és 4500, a főételeké 3500 és 5500, a desszerteké 1500 és 1800 forint között mozog 2021 őszén.
A tengeri sügérből készült fekete szarvasgombás tatár kitűnő volt, szépen tálalt, jól ízesített előétel, kézzel vagdalt hallal, valódi szarvasgombával, aromatizált adalék nélkül. Jó választás volt a vákuum alatt készült kacsacomb is, amit mentás kuszkusszal körítettek. A jó ízű, omlós kacsát és a finom kuszkuszt további jó állagú köretelemekkel egészítették ki: pirított répahasábbal, posírozott karalábéval, meglepően jól sikerült hagymapürével és marinált retekkel. A diótorta karamell mártással ízletes, a magyar Eszterházy tortára emlékeztető desszert volt, „karamellpacával” tálalva.
A kiszolgálás kifogástalan. Kedves, udvarias, motivált, mosolygós, kommunikatív, hozzáértő.
A Vinto borlapja lenyűgöző, párját ritkító, több mint 200 tételes dokumentum, mely a helyi borokra alapoz, de impozáns az olasz, francia és újvilági választék is. A magyarországi borok hiányoznak a választékból, Balla Géza nevét is hiába kerestem az aktuális borlapon, a magyar borkultúrát egyedül a Kárásztelek pincészet pezsgői képviselik. 50 tételt pohárra is kimérnek. Tartanak néhány helyi, prémium minőségű kisüzemi sört és kiemelkedő töményitalokat is.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Beltér: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@vinto.ro címre