A Nagy-Magyarország Park egy elvarázsolt helyszínen, Királyszálláson található, Várpalota vonzáskörzetében. Nincs mobiltelefon- és internet térerő-lefedettség, ami korunkban olyan hatású, mintha kívül lennénk a megszokott tér-idő kontinuumon. Balra piros-fehér-zöld őrbódé fogad, jobbra országzászló. Hatalmas fatáblára bevésve olvashatjuk fontosabb történelmi városaink e helytől mért távolságát. Átlépve a „határt”, megtéve néhány métert, jobbra a „Nemzeti Áldozatkészség” impozáns szobra fogad, Sidló Ferenc munkája 1915-ből. A dombos, erdős területen hangulatos vadászházak: jobbra a Felvidékház, balra a Délvidékház, falaikon az adott országrész fontosabb településeinek nevével, melyek folyondárként fonják be az egyes épületeket. Valamivel beljebb az Erdély-vadászkastély, fellobogózva, ebben működik a Kárpátia étterem. Ha továbbsétálunk, a Kárpátalja-ház, a Partium-ház valamint a Hungária rendezvény-pavilon kifeszített piros-fehér-zöld zászlókkal ékített épületének szívet melengető látványa tárul elénk. A Kárpátia étterem beltere a boldog békeidőket idézi, igényes falburkolatával és egyedi, kényelmes bútorzatával. A szép ívű poharakon gravírozás: Szent Korona és Nagy-Magyarország park felirat, az asztalon só- és borsdaráló.
Az étlap Kárpát medencei ihletésű, az ételek jelentős része valamely elemében és/vagy ízharmóniájában az elcsatolt nemzetrészek gasztronómiai hagyományához kapcsolódik. Kínálnak többek között kárpátaljai szarvasragulevest burgonyagombóccal, besztercei szilvalevest túrógaluskával, felvidéki sertéspofát rakott túrós csuszával, bácskai töltött marhafarkat zöldséges gerslivel. Rokonszenves, hogy a gyermekmenü nemcsak a kötelező rántott húsból áll, hanem házilag gyúrt szélesmetéltet is kínálnak az apróságoknak szerémségi sajtmártásban, a vegetariánusoknak pedig bakonyi rozmaringos nudlit bakonyi gombamártással, sült rókagombával.
Erdélyi csorbát rendeltünk kezdésként. Jó ízegyensúlyú, a székely háziasszonyok káposztalé-levesének továbbgondolásaként is felfogható remek levest kaptunk, melyben tartása volt a húsgombócnak, zöldségnek és savanyú káposztának egyaránt. A friss és szaftos pisztráng salátalevelekkel és fenyőmaggal megszórt, jó ízű karalábépürén érkezett, filézve, amivel igencsak ritkán lehet találkozni. Ötletes, jól megvalósított, harmonikus fogás volt. Sikerült a séffel is szót váltani, Bartos Gábor sokfelé dolgozott, ide Csopak egyik legjobb étterméből, a Vígmolnárból érkezett. Neki köszönhetően a Ház ajándékaképpen megkóstolhattuk a császárhússal gazdagított babos pacalt is, ami a műfaj egyik legsikerültebb változata volt, amivel valaha találkoztam. Mint megtudtuk, borjúlábat is főznek bele, hogy további ízközvetítő kollagénnel dúsítsák az telt. Két desszert is kértünk, Gerbeaud pohárdesszertet és brassói lepényt, ezek jó, házias, a bloggercukrászdák íz- és formavilágára emlékeztető édességek voltak. Érződik, hogy a séfnek a hús és a hal az erőssége.
Az árak értékarányosak. A levesek ára 1300 és 1500, vegetariánus ételeké 2200 és 2700, húsos, halas főételeké 3600 és 4200 között mozog, a desszertek egységesen 1200 forintba kerülnek.
A borlap Kárpát medencei kitekintésű, a Délvidéket a csúzai Kováts pince képviseli, Erdélyt Balla Géza és a Nachbill pincészet, a Felvidéket Geönczeöl Attila. Belső-Magyarországról a közelben fekvő móri borvidéket emelték ki, de vannak badacsonyi a szekszárdi Vesztergombi, tokaji Szent Benedek pince. Tartanak minőségi pálinkákat, valamint kézműves söröket is Zircről és Székesfehérvárról.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 4,75 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@karpatiaetterem.hu címre