Gizi fogadó és csárda

  • 771

A Gizi csárda egyike a legszebb belterű magyar éttermeknek, nemcsak Udvarhelyen, vagy Székelyföldön, de az egész Kárpát medencében. Egy autentikus népművészeti mini-múzeumra emlékeztet: szívmelengető és szemgyönyörködtető. A plafonon belső gerendázat, hangulatos világítótestek, a falakon szőttesek, festett fakereszt, magyar címeres fafaragvány és korondi kerámiák, az asztalok mellett gyönyörűen festett székek, hasonlóan míves festésű a faliszekrény s a faláda. A népies kandallóban ropog a tűz. Kár, hogy popzene szól, ide magyar vagy székely népzene illene.

Az étlap a magyar és a székely konyha közkedvelt fogásaira épül, de felengedték az étlapra a román konyha néhány népszerű csorbáját is. Kínálnak többek között padlizsánkrémet, áfonyalevest, székely káposztát, puliszkás „nagymama”-tokányt csirkemellből, töltött káposztát, bárányflekkent és cigánypecsenyét, további sült, rántott és töltött húsokat, kapros-ordás palacsintát, valamint szilvás gombócot.

Az árak a hely színvonalához mérve kifejezetten kedvezőek. Az előételek átszámolva 1200 és 2200, levesek 800 és 1200, főételek 1500 és 3200, desszertek 600 és 1200 forint közötti összegért kaphatóak.

Kértünk pacallevest, ami ízre és állagra is megfelelt várakozásainknak, majd mivel a pisztráng kifogyott, rendeltünk „havasi csülköt”, valamint „kemencés csirkecombot”. A tálalás rusztikus, stílusos: kétfülű, zománcos serpenyőben kaptuk főételeinket. A füstölt csülköt megfőzték, majd kemencében megpirították, fűszeres pityókával és remek, ropogós, bő zsiradékban sült hagymaszalmával borították be. A csirke finom volt, nem száradt ki, de a mellé adott tejfeles áfonyamártás külön életet élt. Ettünk még sült gombócot vaníliaöntettel, ez sem volt rossz, de lehet még rajta finomítani, a közepe nem sült át teljesen.

A kiszolgálás kedves, udvarias, szívélyes és rugalmas.

A gyenge pont az italkínálat, bár értékeltük, hogy Balla Géza borai közül kapható néhány. Azon kívül a temesrékasi, zsidve-i valamint a Beciul Domnesc nevű nagypincészetek borait tartják palackra. Kimérve csak vrancea-i bor van. Kínálnak házi szilvapálinkát és a nagyipari tömegsörök mellett Igazi Csíki Sört is. Rejtély az, hogy miért nem tartanak itallapot, aminek alapján a vendég egyszerre tájékozódhat választékról és az árakról. Mint ahogy azt is nehezen értjük, hogy miért kell egyáltalán román nagypincészetek borait kínálni – pohárra ráadásul kizárólag ezeket – egy autentikus magyar helyen, amikor könnyedén be lehet szerezni igencsak kedvező áron a nem messze fekvő Merkúr áruházból kb. százféle magyar bort a legkülönböző minőségi sávokból.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a gizicsarda@yahoo.com címre