Az Izabella étterem a már Trianon előtt masszív román többségű Maroshévízen egy minden bizonnyal magyar tulajdonban levő családi vendéglő. Erre utal legalábbis a névadás, az ételkínálat összeállítása, az, hogy az étlap három nyelvű, amiből egyik a magyar, valamint az is, hogy pincérünkkel magyarul tudjuk megtárgyalni a rendelésünket. Az étterem a neki otthont adó épület emeletén található, a beltér hangulatos, egyik falat könyvespolc borítja, ami növeli az otthonosságérzést. A háttérben az optimálisnál valamivel hangosabban szóló román rádióról szívesen lemondanánk. Megjegyzem, hogy magyar rádió sem lenne szerencsés, legfeljebb egy fokkal jobb. Étterembe eleve nem való a rádió. Az étterembe vezető lépcső mellett az 1991 óta működő étterem történetéből láthatunk egy berámázott fotóválogatást.

Az étlap a magyar, a román és a nemzetközi konyha klasszikusaira épít, ide számítva a mára már világszerte elterjedt olasz – ebben az esetben római stílusú – pizzát és különféle pastakat is. Pacalleves, zöldbableves, töltött és sült húsok. Érződik, hogy a séf szereti a könnyen kezelhető alapanyagokat, a húsételek zöme csirkemellből, csirkecombból és sertéskarajból készül, de kínálnak kacsacombot és marhabélszínt is. A vízben élő lények választéka az erdélyi slágerhal, a pisztráng mellett felöleli a lazacot és a süllőt is. Megjegyzendő, hogy a megszokott, bő olajban készült pisztráng mellett kínálnak grillezett és borban párolt variánst is. Házias ételeket készítenek, korrekt színvonalon, négy kóstolt étel alapján úgy tűnik, hogy az étterem egyik fő erénye megbízhatóság, a csúcshódításra nem törekvő egyenletes minőség. Kínálnak reggeliket is, zömmel tojásételeket a rántottától a bundás kenyéren át a tükörtojásig.

Az árak barátságosak, levesek ára átszámolva 1000 forint körül mozog, a pizzák, pasta-k és húsételek zöme körettel együtt számolva 2000 táján. Délben kedvező árú menüt kínálnak, aminek köszönhetően ebben az idősávban szinte teltház van a tágas étteremben.

Tárkonyos pityókalevest kértem, amit hús nélkül készítenek, ahogy azt eredetileg elképzelték Székelyföldön, sok tejfellel. Jó ízű volt, nem szenvedett a műfaj azon klasszikus hibájában, hogy tönkrefőzik a krumplit. Kifejezetten jó volt a zöldfűszerekkel élénkített pacalpörkölt, amit puliszkával körítenek. Megtanulták a pizzasütés mesterségét is, a prosciutto crudo-s pizzának mind a tésztája ízletes, jól sikerült, mind a feltétek (a sonka mellett rukkola, koktélparadicsom, parmezán) minőségiek. Az ízes palacsintát áfonyadzsemmel töltik és konzervnek tűnő gyümölcssalátával körítik.

A kiszolgálás udvarias, gyors.

A borlap mintegy harminc tételt sorol fel, zömmel a temesrékasi nagypincészettől. A borok árazása rendkívül kedvező, a palackár 2000 forinttól indul. Sem a sör, sem a töményválaszték nem tartalmaz a kommersz vonalon túlmutató érdekességeket.

Értékelés:

Összélmény: 4 pont

Konyha: 4 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Atmoszféra: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a rezervari@restaurantizabella.ro címre