A több mint másfél évszázados múltra visszatekintő Veszely csárda hosszú hibernálás után 2017 végén gyönyörűen felújítva ismét megnyitotta kapuit. A beltér egyszerre modern és hagyományőrző, a belsőépítész ügyesen ötvözte a korszerű térkiképezést a rusztikus elemekkel. A téli terasz hangulatú magasföldszinti terem ablak felőli részét pácolt fából készült lambéria borítja, a szomszédos teremben XIX századi kredenc, a földszinti részben falra erősített régi szódásüvegek, kenyérsütő falapát, békebeli tálaló. A nyári terasz a Fehér Kőrös által táplált festői élővízcsatornára néz.

Jelmondatuk: „A hagyományokat őrizve, a jövőbe mutatva”, s ennek megfelelő a gyakorlat. Elsősorban a magyar konyha klasszikusait kínálják itt szépen tálalva, helyenként átértelmezve, magas fokú szaktudásról tanúskodva. Az étlap gyakran változik, de néhány étel stabil pontnak, mint például a formázott, majd pirított sertésláb velőkrőkettel, a bőrén sült fogasfilé vagy a mákos guba. Hétköznap délben ebédmenü helyett kínálnak hetente változó, zavarba ejtően kedvező árú, többnyire szezonális ételeket, két-három levest (400-500forintért) , nyolc főételt (1000 forint körül) és két desszertet (500-600 ft).

Az á la carte árak értékarányosak, normál adag (3 dl) leves 800 forint, de kérhető nagy adag is 1450-ért, főételek zömének ára 2000 és 3500 ft között mozog, a desszertek zöme 990 forintba kerül.

A 2017. november 2.-i megnyitón kóstolt ételkompozíciók már a jelmondatuk -– jegyében születtek: malac-terrine, süllőpofa, ropogós sertésbőr, pájsli (erdélyiesen, paprika nélkül), vargányás vaddisznóragu, somlói szelet s még sorolhatnánk. További látogatásaink alkalmával tucatnyinál is több ételt kóstoltunk, ezek közül említünk ötöt. Hízott kacsamájpástétom minikaláccsal, sárgadinnye chutney-val: a kacsamájat kíméletesen hőkezelték, szép színű, jó ízű, passzol hozzá a jó íz-egyensúlyú chutney. (A fogást ma körtés lilahagymalekvárral kínálják.) A harcsahalászlé szegediesen készült, szép színű, friss ízhatású, mindenféle enyvesség nélküli lében jó tartású, jó ízű afrikai harcsa. Mint megtudtuk a közvetlen, kommunikatív és megnyerő stílusú séftől, a halakat a békéscsabai Mezőker haludvarból, Balog Lajostól veszik. A csárda névjegye szerintem a formázott körömfilé velős krokettel és pecsenyeszafttal. Az étlap leírása szerint a körmöket pörköltnek megfőzik, kicsontozzák és baconbe göngyölve hengert formáznak belőle. Az ebből vágott szeleteket megpirítják, velővel készült burgonyakrokettel és pecsenyeszafttal tálalják. Gigantikus adag, komoly próbatétel hardcore húsimádóknak is. A bőrén sült süllőfilé zsályás citromos mártással és gombás rizzsel remek, a hal friss, kellemesen pörzses, belül szaftos. A mártás selymes, tejszínes, jó ízű a gombás rizs is. Maldon sóval és zsenge céklalevekkel tálalják. Mákos guba mézzel, vaníliakrémmel és amaréna meggysorbet-val: az étterem másik ikonikus fogása. A formázott félgömb alakú szaftos, harmonikus gubát csokoládé tükörmázzal vonják be, ízletes vaníliamártással tálalják, vegyes virágmézzel húzzák átés különféle morzsákkal színesítik. A csokoládés gubához remekül passzol a jó állagú meggy-sorbet.

A kiszolgálás udvarias, szakszerű.

A borlap kiemelkedő: 15 bort kimérnek decire, palackban több mint száz tétel kínálnak a magyar élvonalból, figyelmen kívül hagyva – nagyon helyesen – az államhatárokat: Balla Géza mellett feltűnik a szerémségi Maurer Oszkár és Garam mentén gazdálkodó Bott Frigyes neve is a borlapon. A pálinkaválaszték tisztes. Tartanak néhány kézműves sört is.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@veszelycsarda.hu címre