A római mitológia bosszúistennőinek nevét kölcsönözte Budapest tavaly novemberben megnyitott új, exkluzív grúz étterme. A beltér csillogó-villogó, elegáns, de nem feszélyező. „Egy hely, ahol a gazdag örökség találkozik a modern luxussal. Restobárunk az időtlen hagyomány és a kortárs kifinomultság szimfóniája, amely a grúz vendégszeretet és ízek meleg ölelését kínálja.” – írják a honlapon, bemutatkozó soraikat visszaigazolja a tapasztalat.

Az étlapon a grúz gasztronómia hagyományos és átköltött fogásai sorjáznak, kiegészítve néhány nemzetközi klasszikussal. Az általunk kóstoltak mellett kínálnak többek között bab-krokettet koriander-emulzióval és diómártással, grúz salátát kahetiai pestoval, karcho-t, azaz gazdag, sűrű, fűszeres grúz marhahúslevest, zöldborsó-brokkoli- és sütőtökkrémlevest, lazacsteaket grillezett zöldborsóval, valamint citrus- és Baje-szószal (utóbbi grúz diómártást fed), tengeri sügért füstös pilpil-szósszal, rukkolával, Angus-hátszínt és Kogochima A5 wagyu steaket. Az árak a hely színvonalának megfelelően magasabbak a megszokottnál.

Első kóstolt fogásunk a hidegen felszolgált, mozzarellával besütött, bazsalikom-pestoval kísért, paradicsomszósszal ízesített grúz rakott padlizsán, az adzsapszandali volt, mely mind ízre, mind állagra megnyert bennünket. Shila krokett következett, mely bazsalikomos joghurttal tálalt rizses báránykrokettet fedett. A shila egyébként grúz nyelven nem bárányt jelent, hanem a krokett kerek formájára utaló kavicsot. Ez a fogás sem maradt el az előbbitől. Nem hagyhattuk ki a nagy klasszikust, a jól sikerült khachapurit sem, a tojással és grúz sajttal töltött kenyérhajó töltelékét a vendég előtt keveri össze a felszolgáló a mellette tálalt vajdarabokkal. Útmutatása szerint a „hajó” szélét tépkedve mártottuk a kenyérfalatokat a jó ízű, sűrű töltelékbe. Mint megtudtuk, imeruli és sulguni sajtot használtak hozzá. A marhapofa ízletes, omlós, ami nem meglepő, hiszen, mint az étlap írja, 12 órán át párolják grúz vörösborban, majd jól elkészített, szemre is megnyerő burgonya gratinnel, valamint karfiolpürével tálalják. Az erdélyi s a török-görög konyhából ismert töltikét, a kacsahússal töltött tolmát fokhagymás joghurttal és petrezselyemolajjal társították, a harmónia kiváló volt. Kétféle kinkhalit, azaz grúz tésztabatyut is kóstoltunk, gombásat, valamint húsosat, az elsőt selymes borsmártással a másodikat aromagazdag, szarvasgombamártással szolgálták fel. A tésztaburok vékony, könnyed, a töltekék s a mártás jó ízű, ebben a fogásban sem lehetett hibát találni. A báránybordát ügyesen hőkezelték, Marabu-faszén parázson, majd saját koncepciójú chimichourri mártással, marinált lilahagymával, roppanós minibrokkolival, roston sült parázsburgonyával és kaliforniai paprikával tálalták. Kóstolgattunk a kétszemélyes vegyes grill-tálról is, melyen faszénparázson sült, lilahagymakarikákkal és gránátalmaszemekkel megszórt sertésoldalas, csirkemell, bárány- és marha-sertés kebab, kaliforniai paprika, kétféle gomba és burgonya kapott helyet, továbbá fűszeres paradicsom- és kétféle tkemali, azaz grúz szilvamártás. A csirkemell szaftos maradt, de a pác itt-ott ráégett, eme apróságot leszámítva ez a tál is alkalmas a vendég lenyűgözésére, mind a húsok minőségével, mind bőségével. Ebédünket pazarul tálalt pavlovával zártuk, a habcsók kortárs stílusban egymásnak támasztott, egyenetlenre tört lapok formájában került a tányérra, alatta citromos sziruppal átitatott piskóta és könnyed krém rejtőzött. A piskóta lehetett volna még szaftosabb, de az összélmény e fogás esetében is remek volt. Kóstoltunk egy fűszeres mangós signiture-koktélt is, mely nem a maradt el minőségben az ételektől.

A kiszolgálás kifogástalan. Az italtémáért felelős bártender foglalkozott velünk, aki segítőkész, udvarias, szívélyes felkészült szakember, élmény volt vele a gasztronómia s az italok témájában néhány gondolatot cserélni.

Közel negyven zömmel grúz bort tartanak, melyek zömét kimérik decire is. Igényes a töményszortiment, melyek között grúz különlegességek is helyet kapnak. A sörre szántszándékkal nem fektetnek hangsúlyt, amint azt a bártender elmondta; Carlsberget és Kronenbourgot csapolnak. Izgalmas a koktélválaszték, figyelemre méltók a signiture-koktélok.

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a nemzetpolitika@delvidekhaz.hu címre