Kádár Béla alapította 1957-ben e legendás étkezdét, tőle Garami Tibor, majd Orbán Sándor vette át az első Covid-lezárásig, azaz 2020 márciusáig folyamatosan működő helyet. Az életnek a normális kerékvágásba való visszatérése után már nem nyitottak újra. 2024 júniusában Gerendai Károly vette meg az étkezdét, tőle tudjuk, hogy a vendéglátóegység eladdig nem rendelkezett működési engedéllyel. Végül 2025 szeptemberében indultak újra. A dizájn változatlan, a parányi beltérben a pincérek nehezen közlekednek az összezsúfolt asztalok között. A védőnejlonnal lefedett piros-fehér kockás terítős asztalokon elférne egy borsdaráló, de még borslisztszóró sincs, azt is kérni kell. Borsdarálót nem tudtak keríteni. A falon rengeteg aprócska berámázott fotó, nagy részüket a korábbi neves vendégek dedikálták. A honlapon időrendben olvashatjuk a parádés névsort, hadd említsek néhányat: Török Gyula ökölvívó, az 1960-as olimpia aranyérmese (1960), Papp László ökölvívó, háromszoros olimpiai bajnok (1964), Fenyvesi Gabi táncdalénekes (1970), Székhelyi József színész (1972), Gedó György ökölvívó, olimpiai bajnok (1973), Kabos László humorista (1979), Puskás Ferenc labdarúgó (1981), Vámos György műsorvezető (1989), Lakatos Sándor prímás (1990), Kőszegi Imre jazzdobos (1995) Andy Vajna filmrendező (1996), Habsburg György és Elika (1997), Dévényi Tibor műsorvezető (2006), Alföldi Róbert rendező (2016). Asztalt foglalni csak a világhálón keresztül lehet, amit a nosztalgiázó nyugdíjasok aligha díjaznak. Az asztalok felét fenntartják az utcáról betérő vendégeknek.

Hagyományos magyar és zsidó ételeket kínálnak. Az étlap egyetlen A4-es lap, melyet a hajdan megszokottnak megfelelően úgy nyomtattak ki, mintha írógépen írták volna. Ottjártunk idején kínáltak az általunk rendelt fogásokon kívül húslevest maceszgombóccal, paprikás csirkét galuskával, milánói sertésbordát és spagettit, tökfőzeléket fasírttal vagy anélkül, ludaskását, töltött paprikát petrezselymes burgonyával és mákos nudlit. A sóletet lehet kérni a füstölt marhanyelven kívül benne főtt tojással, libacombbal, főtt marhahússal vagy füstölt tarjával is.

A májgaluskaleves egy fokkal sósabb az optimálisnál, de nem élvezhetetlen, kevés benne a zöldség és a morzsalékos májgaluska, pozitívum, hogy a zöldség nincs túlfőzve. A sólet kissé fád, de étkezdei szinte elfogadható. A füstölt marhanyelv rendben van, a kovászos uborka gyenge-átlagos minőség. A székely káposzta ízletes, a mellé rendelt kenyér jobbacska. A mákos nudli, valamint a vaníliamártás ízre, állagra egyaránt megnyerő.

A kiszolgálás udvarias, gyors, kissé személytelen. Fizetés a hagyományoknak megfelelően a kijárat melletti kasszagépnél.

Az italválaszték zavaróan szűk, ebben talán nem lett volna muszáj a hagyományokhoz ragaszkodni. A szikvíz békebeli szódásüvegben szolgálják fel, tartanak szörpöket, kommersz üdítőket a Coca Cola szortimentből, alma- és narancslevet, valamint kávét feketén vagy tejjel.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 4 pont