A Glaus hotel Selmecbánya egyik ikonikus épületében működik, melynek története több évszázadra nyúlik vissza. A kétnyelvű angol-szlovák honlapon olvasható bemutatkozó sorokból megtudhatjuk, hogy a jelenlegi épület helyén már a XVI-ik században egy polgári lakóház állt, melyet a 18. században Jozef Pedroja kéménykovács vásárolt meg és alakított át, akkor kapta mai formáját. Keserédes élmény nézni a „Selmecbánya – A mi házunk” feliratú Monarchia-korabeli levelezőlapot, mely e korszakot illusztrálja a szöveg mellett. A következő időszakot, amikor a Katolikus Egyesület tulajdonába került épület kulturális centrumként működött, szintén egy nosztalgiát ébresztő archív fotó jeleníti meg, a képen jó kivehető a homlokzat magyar felirata. A kommunista korszakban az épületet államosították, átalakították, ma is megcsodálható történelmi imázsát a 21. századi gondos felújítást követően nyerte el ismét. A honlap a korszerű kényelmet, a panorámás teraszt és a rendezett kertet emelik ki teljes joggal a szálloda erényei közül. Innen nyílik az egyik legszebb kilátás e történelmi levegőjű városra, ami önmagában is magyarázhatná a hely népszerűségét.

A mediterrán ízvilágra építő étlap bizalomgerjesztően rövid. Két előétel, két leves, öt húsos, öt húsmentes főétel s egy napi desszert. Ottjártunk idején, 2025 augusztusában kínáltak többek között olajbogyóválogatást parmezánnal és kenyérrel, burrata-t, az általunk is megrendelt két levest, sült paradicsomos rizottót, carbonara spagettit guanciale-val, salátákat, tépett marhahúst, valamint prosciutto-s sertésszüzet fokhagymás brokkolipürével, demi glace mártással és sült burgonyával.

A marhahúsleves ízletes volt, lehetett volna mélyebb színű és koncentráltabb, de a nyári kánikulában jól esett ez a könnyedebb változat. A fokhagymalevest eleve beleszórt, hamar átázó pirított kenyérkockákkal tálalták, húsleves színe volt, nem a mifelénk megszokott krémes változatot kínálják. Hamar elfogyott ez is. A mandulás, céklás levélsaláta-ágyon tálalt, gránátalmaszemekkel megszórt pisztrángfilé ízletesnek bizonyult, a levélsaláta lehetett volna komplexebb, izgalmasabb. A barnasörös sous vide sertéscsászár hasonló szintű, átlag feletti, de nem átütő produkció. Párolt almás speclét adtak mellé, amit ezúttal is gránátalmaszemekkel szórtak meg. A szarvasgerinc ízre jó volt, állaga kissé rágós, a köret is a lelkes amatőrök munkájára emlékeztet, élvezhető, de ízre, állagra egyaránt javítható salotta hagymás burgonyapüré, némi hevenyészetten tálalt, de amúgy megnyerő csipkemártással.

A kiszolgálás udvarias, szakszerű.

A rozsnyói Kaltenecker főzde négy sörét tartják csapon, s további hat tételt palackban. Mentes műfajban két Paulaner és két Birell palackozott sör kapható. Négy helyi minőségi bort poharaznak, továbbiak szerepelnek az étlappal egybefűzött itallapba bele nem illesztett borlapon, ezek csak palackban kaphatók. A töményitalok zöme a prémium szegmensből való.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4,5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@hotelglaus.sk címre