A hetvenes évek hangulatát árasztó, egyszerű dekorációjú, jelentős múltra visszatekintő halászcsárda a Duna mellett. A műfaj egyik alapegysége a Kárpát-medencében. A csárdának otthont adó ingatlan 1968-ban épült, azóta működik benne a mára országos ismertségre szert tett étterem. A beltér személytelen és rideg, a muskátlis terasz, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Dunára, sokat hozzátesz az élményhez. Az asztalokat piros-fehér kockás terítő borítja. A halászléhez a csárda nevével ékített szép, piros partedlit hoznak, ami kedves gesztus.

Hagyományos magyar konyhát visznek, halakra alapozva, de beemelve a választékba népszerű húsételeket is. A hortobágyi mellett tartanak hallal töltött palacsintát is, kínálnak továbbá többek között harcsatepertőt, orjalevest, csontlevest májgombóccal, vagy cérnametélttel, harcsa-, kecsege- és marhapörköltet, sajtot, harcsát, békacombot, fogast, pontytejet és sertésbordát rántva, cigánypecsenyét és bakonyi sertésbordát. A desszertfront a szokásosnál is szerényebb, az általunk rendelt túrógombócon kívül csak többféle palacsintavariációt és gesztenyepürét tartanak.

A halászlé, bár apró hibái akadnak, összességében kiemelkedő. Filézett pontyhalászlét kértünk, ehhez a pontyot frissen főzték a bajai stílusú, könnyed, de jó ízű, kellően karakteres lébe. A főzési idő lehetett volna valamivel rövidebb is, nem lett volna rossz a halat előtte besózni, mert így sótlan ízhatást keltett, de friss volt, állagra sem rossz. Gyenge minőségű, de friss kenyeret adnak mellé. A rántott kecsege finom, akárcsak a mellé adott old school tartár. A pacal szaftja lehetett volna sűrűbb, a csíkok vastagabbak, de ez is egy ízletes fogás volt. A mellé rendelt almapaprika korrekt. Kovászos uborkával sajnos nem tudtak szolgálni. A túrógombóc nem klasszikus módon készült, az apró gombócokban kevés a gríz, de ízre nem rosszak, az édesített tejfel átlagos, a rengeteg prézli fojtós.

Mint megtudtam, zömmel szekszárdi, dunaújvárosi és dunaföldvári szakközépiskolások szolgáltak ki, így könnyebben napirendre tér az ember felett, hogy egy halászlét kértünk, kettőt kaptunk, amiből egyet nyilván visszaküldtünk, végül mégis kettő szerepelt a számlán. A kamasz pincér formálisan udvarias, de van még mit tanulnia, a bakiért helyes lett volna elnézést kérnie, akkor is, ha profi kolleganője, akiről egyébként csak jót mondhatok, már megtette helyette.

A Sárosdi pince három borát mérik ki, egy fehéret, egy rosét és egy vöröset, igen kedvező áron. Palackra további három Sárosdi, négy Hilltop és egy Fritz bor kapható. Gössert csapolnak, a Heineken portfólió további öt terméke kapható üveges változatban. A paksi Rideg főzde hét pálinkáját tartják.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 3,5 pont

Kiszolgálás: 3,75 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a paksihalasz@t-online.hu címre