A balatonmáriafürdői kikötőben működő Port a déli part egyik legjobb étterme, mely a Covid-időszakban a kéthelyi Kristinus borhotel étterméből érkezett Berki Zsolt séf leigazolásával a gyorsétterem műfajból a „fine bisztró” irányában mozdult el. A régióval foglalkozó olyan rangos étteremkalauzok, mint Magyar Konyha „Balaton kalauza” és a „Street Kitchen Guide” a kedvenc balatoni helyei és kikötői éttermei közé sorolta az egységet. 2020-ban a „BalaToros” nevű kompozíciójukkal megnyerték „Az Év Strandétele” verseny első helyét, holtversenyben a Fogas bisztró halerőlevesével. Tagjai a régió legjobb egységeit tömörítő Balatoni Körnek. Mi a szépen berendezett, fedett, zárt teraszon ültünk le, ahol a gyerekeknek is kialakítottak egy meghitt sarkot. A belső teremben a falakon dugókból kirakott Balaton s megannyi oklevél.

Közérthető, minőségorientált magyar konyhát visznek, nemzetközinek mondható elemekkel kiegészítve. Konyhafőnökük kiváló alapanyagokból készít klasszikus fogásokat kisebb-nagyobb csavarokkal, az alapkoncepciótól, a meghatározó ízharmóniáktól nem elrugaszkodva. „Kikötői hangulat – helyi alapanyagok – szezonális fogások” – olvasható a megnyerő ars poetica az étlap fedelén. Ottjártunk idején, 2024 szeptemberében kínáltak többek között Angus marhahúslevest paprikás daragaluskával, angolzellerrel, tárkonyos vadragulevest, vákuum alatt készült csirkemellfilét bakonyi raguval, sült tojásos nokedlivel, tapolcai pisztrángot joghurtos uborkával, ecetes zöldségekkel, konfitált malaccsülköt juhtúrós sztrapacskával, lyoni hagymával és marhapörköltet házi dödöllével, tejfelhabbal.

Fogadófalatként megnyerő állagú, jó ízű csicseriborsókrémet kaptunk jó minőségű bagett-szelettel. Jó indítás. Első körben hideg sárgabarackrémlevest kértünk túrópudinggal, mandulás kéksajtfagylalttal, mely ízre és állagra egyaránt ötletes, izgalmas, meggyőző alkotásnak bizonyult. Hasonlóan jól sikerült a hortobágyi palacsinta is, amit a húskrémmel megkentek, majd feltekertek, félbevágtak s úgy tálalták tejfelhabbal, majd a vendég előtt öntötték mellé a kifejező ízű paprikás mártást. Karikás ostort csattogtató csikós sziluettjét idéző ropogóssal díszítették a fogást. A remekül sikerült rántott borjúlábat karakteres jus-vel körbeöntött paprikás burgonyapürével, pok choi-jal társították, a marokkói sós citromos majonéz külön tálkában érkezett. A fogást kurkumával színezett savanyú karfiollal, céklával marinált gyöngyhagymával, retek szirmokkal és zöldborsóhatással díszítették. Nemcsak kinézetre, ízre is pazar kompozíciót kaptunk. A vadasan elkészített omlós marhapofát zöld morzsába forgatott könnyed, jó ízű zsemlegombóccal körítették. A díszítőelemek az előző fogásból voltak ismerősök. A rosé kacsamellfilé ízletes volt, hőkezelése még finomítható, ötletes köret hozzá a kéksajtos nudli. A lilakáposzta s a zöld almapüré jó volt, állag szempontból és tálalástechnikailag átgondolható lenne. Erre a tányérra is jutott a másik két főétel díszítőelemeiből, melyek a hortobágyiról sem hiányoztak. A díszítés-redundancia talán csökkenthető lenne. Mindkét desszertet kikértük. A karamellizált alma, amit mentás édesmorzsával, kifogástalan állagú, jó ízű Jack Daniel’s fagylalttal, puffasztott vadrizzsel tálaltak és zöldalma ropogóssal díszítettek, koncentrált mártásban érkezett, összélményre remek volt, bár az itt-ott túlpörkölt vadrizshez nem ragaszkodtunk volna. A ”szedermousse, tapióka, vaníliás tejfelhab” elnevezésű, lila színben pompázó kompozíció látványra elragadó, ízre-állagra mesés.

A kiszolgálás kedves, szívélyes, udvarias. Tanulókat is alkalmaznak, akik törekvőek, a gyakorlott stábtagok meg is kérdezték, hogy zavarnak-e netán az esetleges bakijaik, jeleztük, hogy erről szó sincs. Alkalmunk volt az üzletvezető Balla Györggyel is megismerkedni, elhivatott, minőségorientált embert ismertünk meg benne.

A habzókkal együtt közel harminc balatoni bort kínálnak elsősorban a déli partról. A csendes borokat decire is kimérik. Drehert tartanak csapon, az Asahi portfólióból további három sört palackban. A Balatomáriafürdőtől félórányi autóútra fekvő táskai „Medicina Hungaricum” s a Zamárdiban működő „Fenegyerek” főzde pálinkáit tartják, továbbá magyar gineket s néhány ismert import töményitalt. A volán mellett ülők ihatnak házi szörpöket, helyben készült limonádékat, Dér Juice-okat, nagyipari üdítőket s persze kávékat.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@portetterem.hu címre