A hangulatos belterű, gyönyörű kerttel kiegészített vendéglátóegység nem messze Pápa központjától. Az asztalon színes terítő, rajta bors- és sódaráló. Honlapjukon Németh Balázs tulajdonos köszöntője fogad, melyből megtudhatjuk, hogy 1998-ban a szülei vezetésével alapították e családi vendéglőt, melynek működtetői a Gundel Károly által megfogalmazottak szerint dolgoznak. Hadd idézzem a magyar vendéglátás legendás alakjának a honlapon is olvasható sorait: ˝Nem is úgy érzem magam, mint vendéglős, aki pénzért ételt és italt árul, hanem mint vendéglátó magyar házigazda, akinek házát megtisztelik vendégei látogatásukkal”. Az étlap borítóján is olvasható egy rokonszenves, hasonló mondanivalójú citátum Gianni Annonitól, miszerint „a vendéglátásban nemcsak az fontos, hogy jókat egyenek nálam – ez alapfeltétel – hanem az, hogy otthon érezzék magukat, sok mosolyt, törődést, odafigyelést és megbecsülést kapjanak.”

A magyar konyha népszerű fogásait kínálják egy-két nemzetközi étellel kiegészítve, így többek között tatárbifszteket, halászlét, gulyáslevest, Jókai bablevest, harcsa- és csirkepaprikást galuskával, kacsamájszeleteket lecsóval és steak burgonyával, sült kacsacombot hagymás törtburgonyával és vörösboros párolt káposztával, csülköt Pékné módra, velővel töltött sertésbordát rántva krumplipürével, marhapofát vörösboros barnamártással és szalvétagombóccal, Cordon Bleu-t (Blue-nak írva), szarvasszeletet áfonyamártással és édesburgonyahasábbal, Gundel palacsintát és Somlói galuskát. Az árak a színvonalhoz képest kifejezetten kedvezőek. A felsorolt ételekre egy alkoholmentes sörrel és borravalóval (felszolgálási díj nincs a számlában) együtt 8000 forintot fizettem 2024. szeptemberében.

A csavar nélküli, hagyományosan elkészített hortobágyi palacsinta jól sikerült, jó ízű és kellő mennyiségű a szaft, ízletes a töltelék, a fogás adja azt, amit alapjáraton adni tud. A pacalpörkölt lehetne kollagénesebb, de ízletes így is, a krumpliköret némi finomhangolást elbírna, mennyiség eltúlzott a pacaléhoz képest. Az almapaprika élvezhető, kellemes meglepetés volt a mellé adott remek káposztasaláta. Gyengécske minőségű, de friss, s így nem élvezhetetlen kenyeret adnak mellé. A szintetikus ízektől mentes erdei gyümölcsmártással áthúzott sajttorta korrekt, édesítése dicséretesen visszafogott.

A kommunikáció a személyzettel balszerencsésen indul, de idővel kisimul. Az üzletvezetőre és/vagy tulajdonosra jellemző fellépésű úriember stílusa magabiztos, megnyerő és közvetlen egyszerre.

Az étlappal egybeszerkesztett itallapon hatféle habzót leszámítva meglepő módon borok nem szerepelnek. A honlapról sikerült megtudni, hogy igen korrekt borválasztékuk is van. Így nehéz a borfogyasztást serkenteni, ha nem adják a vendég kezébe az étlappal együtt a borlapot is. Mindezt úgy, hogy a borszortiment átlag feletti, közel félszáz remek magyar bort tartanak, melyeknek nagy részét decire is kimérik baráti áron. A Magony pálinkák széles választékáról is csak a honlapot böngészve értesültem. Soproni Ászokat csapolnak, palackban a Heineken portfólió Magyarországon forgalmazott söreit tartják, továbbá Paulanert, hogy azon belül melyiket, az nem szerepel az itallapon, vélhetően szűretlen búzát. Egy-két Győr vagy Sopron környéki kézműves sört öröm volna látni az itallapon.

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4,25 pont

Kiszolgálás: 4,25 pont