A hely honlapja egy mitologikus ihletésű történettel nyit, melynek központi figurája LaKup Thor (fonetikusan: La Cuptor) istenség, aki ugyebár a hely névadója. Hadd idézzem e gondolatokat szabad fordításban: “Réges-régi, kemény és cudar időkben az istenek az emberek imádatáért harcoltak, közöttük ellenségeskedést szítva. A háborúk, a természet dühe s az éhínség pusztulásba sodorta az emberek világát, és vele együtt a hiú isteneket is. Az északi istenek közül a legkönyörületesebb a bölcs LaKup Thor (kb.: Kem Ence) volt, aki látva a szenvedést, távoli vidékeken teremtette meg az emberek táplálékát. Délen fűszereket, nyugaton állatokat nevelt, északon élőlényekkel töltötte meg az óceánokat. Keleten pedig felruházta az embereket azzal az tehetséggel, hogy mindezekből a legérdekesebb ízeket alkossák meg. Hogy ne haragítsák magukra a többi istent, az emberek soha nem ejtették ki a bölcs LaKup Thor nevét, hanem egy máig használt jókívánsággal dicsőítették őt: “Egészségünkre váljék a Kem Encében készült étel!”” Mindennek jegyében valódi kemencét működtetnek a megnyerő, hangulatos beltérben, figyelmezteti is a honlap a szülőket, hogy ügyeljenek a gyerekeikre, nehogy a kemence körül kárt tegyenek magukban. Az asztalon só- és borsdaráló, diszkrét, apró vázában szárított levendulacsokor, továbbá dizájnos, egymásba fonódó üvegekben olívaolaj és balzsamecet.

Az igényes kiállítású, a város német gyökereire utaló gótikus betűkkel írott étlap nagy hangsúlyt fektet a lokalitásra és azt is igyekszik tudatosítani a vendégben, hogy itt minden helyben készül a desszertektől a tésztán keresztül a szószokig. Kínálnak egy sor izgalmas előételt a csontvelőtől a körte-chutney-s hízott szárnyasmájon át a bouillabaisse szószban tálalt kagylókrokettig, a főételek között is több csábító fogást találhatunk, például zöldfűszer-kéregbe burkolt, kemencében sült báránycsülköt kuszkusszal, Ras el Hanout-os barnamártással és tapenade-val körítve, káposzta-steaket karamellizált hagymás füstölt burgonyahabbal, túróval és paradicsomporral, kacsamellet meggyes lilakáposztapürével és gyoza-val. Kellemes meglepetés, hogy az étlapon szerepel a pörkölt is, szépen, magyarul írva, ékezetekkel s nem nevezik gulyásnak, mint ahogy az Nyugaton jellemző. Angus-farokból és -pofából főzik egyébként, helyben gyúrt tésztával, köménymagos bivalytejfeles mousse-szal, savanyúuborka spagettivel, valamint magosmustár-dzsemmel kínálják.

Indító fogásom aszalt paradicsom-darabákkal megszórt humusz volt, ami mellé saját sütésű, ízre, állagra egyaránt meggyőző céklás-magvas kovászos kenyeret adtak. A humusz korrekt, élvezhető, jót tesz neki az aszalt paradicsomos „csavar”. Főételem tengeri sügér volt, amit szépen filéztek, megfelelően hőkezeltek, a hal jóízű volt, kellően szaftos. Saját felfogású, kreatív burgonyakörettel, yuzus mártásban felszolgált spárgával és miso-s répapürével tálalták. A spárga lehetett volna roppanósabb, de összességében egy jól elképzelt, élvezetes, komplex tányért tettek elém. A magyar „lép” kifejezés hallatán először alighanem belső szervünkre gondolunk, vagy a lépni ige ragozott alakjára, s csak harmadik variánsként ugrik be, hogy a lépesméznek is a „lép” a formája. A „fagure de ciocolata” „csoki-lépet” fed, ezt málnás sóskaramell mousse-szal töltötték, kakaó-crumble-lel és erdei gyümölcsgéllel tálalták. A csokiburok/töltelék arány javítható lenne az utóbbi előnyére, kissé vastagra sikerült a csoki, könnyedén roppanó, vékony kéreg meggyőzőbb lenne, de ezzel együtt is ez egy felső kategóriás, kreatív desszert volt, méltó zárása egy izgalmas kulináris kalandnak.

A kiszolgálás vegyes képet mutat, három pincérből kettő nemcsak udvarias, de kedves és segítőkész is, a harmadik személytelen érdektelen.

Közel félszáz minőségi bort tartanak a tágan értelmezett Erdélyből s a Kárpátokon túlról, ezek közül tízet pohárra is kimérnek. A nagyipari sörök mellett helyi kisüzemi söröket is tartanak, a Nembeer főzde négy termékét. A töményitalok között is találhatunk néhány prémium tételt.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4,5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a lacuptor@yahoo.com címre