A Vadászkürt az üdülőváros egyik legnépszerűbb étterme. Popularitásuk vélhetően a nagy adagoknak és a járvány előtti időkre emlékeztető, rendkívül kedvező áraknak köszönhető, amellett, hogy a pörköltek kiemelkedőek. A belső részt épp felújították, így a reménykedésünk, hogy majd hűsölünk kicsit a légkondicionált beltérben, hamar semmivé foszlott. A kerthelységben sok zöld növény, az asztalon cserepes élő virág.
Az étlap a magyar konyha egyszerű és népszerű fogásait kínálja. A két fő alapanyag a csirke és sertéshús, kivételt képez a szarvassült, a pacal és a birka. Az előétel rovat, legyen szó hideg vagy meleg előételekről, teljeséggel hiányzik az étlapról, első fogásként leveseket kínálnak, közelebbről zöldség-, májgombóc-, hagyma-, gomba-, tárkonyos csirkeragu- és gulyáslevest. A sertéshúsból készült ételek sült szelethúsok, többnyire valamilyen toppinggal (ld. pl. Óvári sertésszelet vagy cigánypecsenye) vagy töltött-rántott változatok, a komolyabb kihívásoktól és érdekesebb alapanyagoktól, mint az agyvelő, tüdő, máj, nyelv, pofahús, oldalas vagy csülök láthatóan tartózkodnak. Halételeket nem kínálnak egyáltalán, pedig egy olyan üdülővárosban, ahol az egyik fő csábítás a víz közelsége, indokolt lenne választékba venni a halászlevet, s a sült halakat. Valamennyi „szárnyasétel”, szám szerint kilenc, csirkemellből készül, miközben a szárny vagy a comb sokkal izgalmasabb alapanyag, nem szólva más szárnyasokról, például kacsáról vagy libáról. Desszertképpen nutellás, lekváros, fahéjas és kakaós palacsintát illetve gesztenyepürét választhatunk, előrendelés esetén jégkrémtortát is.
Első látogatásunk alkalmával a birkapörköltet kértünk. Jól tettük! A produkció tanítható: remek szaft, jó állagú hús, kifogástalan ízharmónia, az adag igencsak komoly s az étel megjelenésre is megnyerő. Soha rosszabbat! Ára annyira kedvező – 2400 forint – hogy az ember szinte zavarba jön tőle. Élvezhető, répával gazdagított káposztasalátát ettünk mellé. Kértünk volna pacalt is, de abból épp kifogytak, így másodszor is beültünk főként, azért, hogy megkóstoljuk a pacalrajongók körében országos hírnévre szert tett pörköltjüket. A pacal állaga lehetett volna egy cseppet feszesebb, leve sűrűbb de így, ahogy volt, mindenképp a jobbak közé sorolnám. Az egyszerűbb minőségű, de ropogós héjú és friss kenyérrel kifejezetten jó volt tunkolni a szaftot, a pacalcsíkoknak sem lehetett ellenállni. Az összképhez hiányzott még legalább egy olyan fogás is, ami nem tartozik a pörköltműfajba, rendeltünk hát egy sült tarját sztrapacskával. Ez így szerepelt az étlapon, a társítás nem a mi ötletünk volt. A sztrapacskát élvezhetőnek ítéltük, furcsa megoldás, hogy készen vásárolt baconszeleteket sütöttek ropogósra hozzá a megszokott szalonnapörc helyett, de ez nem zavart különösebben. Az előzetesen hőkezelt, alighanem konfitált tarját viszont kár volt bő olajban készre sütni, a vaslapon sokkal jobb lett volna az eredmény, így a fogás igencsak elmaradt a várakozásainktól.
Érzékelhető, hogy a törzsvendégekre építenek, olyannyira, hogy társam, amikor utólag kiértékeltük a helyet, beleértve a kedvesnek, szívélyesnek nem nevezhető kiszolgálást, annyit mondott: „idegennek néztek”. Majd megállapítottuk, igen, azok is vagyunk, de ettől függetlenül nem szerencsés ezt éreztetni a vendéggel. A formális udvariasság megvolt, az ételek gyorsan érkeztek, annak dacára, hogy szinte tele volt a hely, de egy mosoly, egy cseppnyi személyesség, egy kevéske plusz nagyon hiányzott.
A töményitalválaszték nem sok érdekességet kínál, de tartanak tíz minőségi magyar bort, zömmel nagynevű termelőktől (Takler, Gere, Laposa, Nyakas), ezeket kivétel nélkül kimérik decire is. Van egy palackra rendelhető pezsgőjük is, melynek gyártójáról az itallap nem árul el semmit, s áll ez sajnos az Egri Bikavérre is. A közel húszféle nagyipari multisör között megtaláljuk egy szem helyi minőségi tételként a Szent András főzde meggyesét is. Kár, hogy nem használják ki az országos ismertségű és elismertségű kiváló főzde közelségét s nem tartanak csapon mondjuk Ogrét, Etalont és/vagy 1993-ast.
Értékelés:
Összélmény: 3,5 pont
Étel/ital: 3,5 pont
Atmoszféra: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a darida.peti@gmail.com címre